Överintendent Lisa Månsson framför Naturhistoriska riksmuseet som öppnar igen den 4 juni.
Överintendent Lisa Månsson framför Naturhistoriska riksmuseet som öppnar igen den 4 juni. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Naturhistoriska öppnar: Kalvar på grönbete

Efter nästan ett års stängning är Naturhistoriska riksmuseet redo att öppna igen. Det känns jättebra. Efter ett turbulent år känner vi oss som kalvar på grönbete, säger överintendent Lisa Månsson.


Fakta: Naturhistoriska museet och renoveringen

Statens fastighetsverk (SFV) upptäckte efter takraset i mitten av augusti 2023 säkerhetsrisker med innertaket på flera ställen i Naturhistoriska riksmuseets huvudbyggnad och museet beslutade därefter om en stängning.

Stängningen innebar stora inkomstbortfall, men i vårändringsbudgeten anslog regeringen 12,8 miljoner kronor som kompensation för uteblivna intäkter.

Enligt överintendent Lisa Månsson behövs dock ytterligare stora renoveringar som innebär en kostnad på omkring 400 miljoner under en tioårsperiod.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet

Naturhistoriska riksmuseets ledningsgrupp hade planeringsdag i mitten av augusti i fjol när chefernas telefoner plötsligt började ringa frenetiskt. Hundratals kilo puts från innertaket hade rasat ned i en sal där museet förvarar sina samlingar.

Krisledning

Två medarbetare befann sig i salen, men ingen skadades.

— Det var ju det absolut viktigaste. Men jag kände direkt att jag snabbt behövde komma till museet för att få en uppfattning om hur stort det här var. Vi fick omedelbart ställa om och upprätta krisledning, säger Lisa Månsson.

Månsson betonar att hon är imponerad över hur medarbetarna agerade efter händelsen.

— Alla kavlade upp ärmarna. Man kan ju tänka sig att man kanske inte ens vill gå till jobbet nästa dag efter en sådan här händelse, men här var det mer "okej, vilket rum kan vi gå till? Var är det säkert att jobba?", säger hon.

Ny utställning

Under de månader som museet har hållit stängt har besökarna hört av sig med uppmuntran och pepp, brev och hälsningar. En videohälsning från en liten flicka stack särskilt ut, berättar Lisa Månsson:

— Hon radade upp åtta olika plastdinosaurier som hon benämnde med rätt vetenskapliga namn. Här hade vi någon som saknade fossilutställningen, det var så nördigt och underbart!

När museet öppnar igen den 4 juni kommer besökarna att känna igen sig. Museet ser i princip ut som tidigare, men ett par saker är annorlunda. Exempelvis kommer man i vissa lokaler att kunna se uppspända nät under taket – en säkerhetsåtgärd som kan komma att vara kvar under ett antal år.

Ny är också den permanenta utställningen "Värld av vatten". Den ger besökaren möjlighet att djupdyka i vattnets värld och lära sig om dess betydelse för vår planet.

Domebiografen Cosmonova återöppnar också med ny Imax-teknologi. Premiärfilm blir "Blåvalar – jättarnas återkomst", där besökarna får uppleva blåvalar i naturlig storlek på bioduken.

Oro

Men även om glädjen är stor inför återöppningen så finns en oro för framtiden. Systemet med kostnadshyror, som hotar flera stora kulturinstitutioner, utreds just nu, och Lisa Månsson hoppas att modellen ska förändras:

— Förhoppningsvis kan vi framöver se effekterna av utredningen, och jag hoppas att det ska leda till en mer förutsägbar situation för oss – att inte själva fastigheten ska kunna få ner oss på knäna.

Naturhistoriska Riksmuseet återöppnar med den nya basutställningen "Värld av vatten".
Delar av innertaket rasade i augusti i fjol.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!