Max Martin är en av de låtskrivare som har fått ta del av Stims utbetalningar under förra året. På bilden syns han tillsammans med kung Carl XVI Gustaf under Polarprisgalan 2016. Arkivbild.
Max Martin är en av de låtskrivare som har fått ta del av Stims utbetalningar under förra året. På bilden syns han tillsammans med kung Carl XVI Gustaf under Polarprisgalan 2016. Arkivbild. - Foto: Christine Olsson/TT

Rekordutbetalning till svenska låtskrivare

Stim drog in 3,1 miljarder kronor förra året – en ökning med 400 miljoner från året dessförinnan. Det har gjort att upphovsrättsorganisationen kunnat betala ut en historiskt stor summa till svenska låtskrivare, kompositörer och förlag.


Summan som Stim betalade ut uppgick till 2,6 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande från organisationen. Rekordet beror bland annat på att intäkterna ökat från bakgrundsmusik på hotell och restauranger, livespelningar och radio och tv.

I Stims årsredovisning framgår det också vilka de mest spelade låtarna med svenska låtskrivare var förra året. Den toppas av The Weeknds "Blinding lights" där Max Martin var en av kompositörerna. Tvåa är en annan låt med The Weeknd, "Save your tears", också den med Max Martin och Oscar Holter som delaktiga i låtskrivandet.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
TT
/