Olivia Cooke spelar en av de bärande rollerna i andra säsongen av 'House of the dragon'. Arkivbild.
Olivia Cooke spelar en av de bärande rollerna i andra säsongen av 'House of the dragon'. Arkivbild. - Foto: Scott A Garfitt/AP/TT

"Tolkien för vuxna" tillbaka igen

"House of the dragon" är tillbaka igen. Större, mäktigare – med accelererande familjefejder. Men skaparen bakom universumet har tagit ett kliv tillbaka.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Fakta: Olivia Cooke och Ryan J Condal

Namn: Olivia Cooke.

Ålder: 30 år.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare roller i urval: "Slow horses", Bates Motel", "Ready player one", "Vanity fair".

Olivia Cookes favoritfilm: Cooke tycker att Ali Abassis "Gräns" är en av de bästa filmer som gjorts. "'Gräns' är fantasi och skräck cementerat i verklighet", säger hon.

Aktuell i: "House of the dragon" säsong två som börjar strömmas på Max 17 juni.

Namn: Ryan J Condal.

Ålder: 44 år.

Yrke: Producent, manusförfattare.

Tidigare verk i urval: "Hercules", "Colony", "Rampage".

Aktuell i: "House of the dragon" säsong två som börjar strömmas på Max 17 juni.

Ryan J Condal, som skriver manusen och producerar Max-serien "House of the dragon", berättar att författaren George RR Martin fortfarande hålls uppdaterad om vad som händer med serien – men att denne inte riktigt har tid med annat än sitt skrivande.

— Till den första omgången arbetade jag tätt ihop med George Martin. Nu till serie två, ser jag till att hela tiden hålla honom underrättad men vi har inte kontakt hela tiden, han är en upptagen man, säger Condal.

I den andra säsongen av "House of the dragon", som har premiär på Max 17 juni, återvänder Olivia Cooke i rollen som drottning Alicent Hightower. Hon tror att tittarna kommer att betrakta hennes rollfigur på ett nytt sätt den här gången.

— Vi ser henne i ett nytt ljus nu. Hon tränades att ha makt, nu känner hon sig förminskad. Vem är hon, om hon inte kan leda och guida ur skuggorna?

Olivia Cooke som drottning Alicent Hightower i andra säsongen av "House of the dragon". Pressbild.

Löpte risken att dödas

”House of the dragon” är en prequel till “Game of thrones”, där storyn mot slutet avvek från George RR Martins bokförlaga och alla rollfigurer löpte risken att plötsligt dödas. Så är det inte här.

— Nej, vi har ju boken "Eld och blod", vi har alla läst den, och serien följer den. Så vi vet alla vad som kommer att hända våra karaktärer, säger Olivia Cooke.

Ryan J Condal understryker hur viktig Martins bok har varit under processen.

— "Eld och blod" är vår Bibel, vi följer den. Fast samtidigt är detta en tolkning av förlagan, så ibland måste vi göra avsteg, men vi är väldigt försiktiga.

"Tolkien för vuxna"

Liksom ”Game of thrones” innehåller ”House of the dragon” explicit våld och sex, även om det i den sistnämnda är nedtonat jämfört med föregångaren.

— George Martin kallade det för ”Tolkien för vuxna”. Vi har våldsskildringar när det tjänar storyn, vi frossar inte i det. I slutet av det första avsnittet i den nya säsongen förekommer ett avskyvärt mord, vi diskuterade om vi skulle visa det men kom fram till att det hade varit att gå för långt, säger Condal.

Samtidigt som säsong två släpps har Condal börjat skriva på en tredje säsong.

— Vi vet var vi kommer att sluta med serien, vi vet var ridån kommer att gå ner för denna del av sagan. Sen finns det ändå mycket att berätta om Westeros efter det.

Ryan Condal är så kallad showrunner för serien. Han skriver manus och producerar "House of the dragon". Arkivbild.
TT
/