Claude Monets oljemålning 'Le jardin de Monet à Giverny' från 1895 är en av de målningar som tas bort från Kunsthaus Zürich då den stals av nazisterna under andra världskriget.
Claude Monets oljemålning 'Le jardin de Monet à Giverny' från 1895 är en av de målningar som tas bort från Kunsthaus Zürich då den stals av nazisterna under andra världskriget. - Foto: Presse Kunsthaus (Kunsthaus Zürich).

Nazistulen konst tas bort från museum

Fem målningar tas bort från Kunsthaus Zürich i Schweiz efter nya riktlinjer för konst stulen av nazisterna under andra världskriget.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Det rör sig om tavlor av Claude Monet, Henri de Toulouse-Lautrec, Vincent van Gogh, Paul Gauguin och Gustave Courbet.

Det amerikanska utrikesdepartementet har utfärdat nya, strängare, riktlinjer för hur konst som stulits av nazister ska behandlas. Riktlinjerna är praxis inom konstvärlden och därför har stiftelsen bakom en konstsamling som samlaren Emil Bührle byggde upp, och som visas på museet, beslutat att ta bort målningarna.

Emil Bührle var vapenhandlare och tjänade en förmögenhet under andra världskriget. Det har länge funnits misstankar om att målningar i hans samling har nazikopplingar.

Stiftelsen meddelar att man söker lösningar med ättlingar eller andra lagliga efterträdare till de tidigare ägarna.

En sjätte tavla, målad av Edouard Manet, har undersökts men stiftelsen anser att den inte bryter mot riktlinjerna.

Vincent van Gogh oljemålning "Den gamla kyrkan" från 1884 tas också bort från Kunshaus Zürich då den stals av nazister under andra världskriget och hamnade i vapenhandlaren Emil Bührles samling.
TT