'Det finaste med Almedalen är att folk kommer dit med ett öppet sinnelag. Det bästa är de oväntade mötena. Det som sker på plats där är unikt' säger Gunnar Ardelius. Arkivbild.
'Det finaste med Almedalen är att folk kommer dit med ett öppet sinnelag. Det bästa är de oväntade mötena. Det som sker på plats där är unikt' säger Gunnar Ardelius. Arkivbild. - Foto: Lisa Hallgren/SvD/TT

Kulturen i Almedalen: "Mer står på spel"

Kulturen höjer tonläget i Almedalen i år. Det framhåller Gunnar Ardelieus, generalsekreterare för Sveriges Museer som upplever att "något rivits upp". Det är mer som står på spel.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Fakta: Kulturen i Almedalen

När: 25 juni till 28 juni.

Plats: Visby.

Bland seminarierna och debatterna finns KRO, Konstnärernas Riksorganisations debatt "Konstnärspolitiken och pengarna!", Kungliga Operan och Dramatens samtal "Vad ska nationalscenerna betala i hyra?" och Sveriges Museers "Jakten på en politisk vision för museerna".

Almedalen – ett gigantiskt Speakers corner där politiker, aktivister, lobbyister och branschföreträdare kämpar för att föra ut sina budskap. Med ett förflutet som ordförande för Författarförbundet har Gunnar Ardelius lång erfarenhet av att företräda kulturen just där. I år upplever han uppgiften som viktigare än tidigare.

— Statens närvaro i kulturen är inte lika självklar längre, det finns en helt annat politisk vilja att förändra kulturpolitiken i grunden, de här debatterna behövs ännu mer nu, det är mer som står på spel. Det är ett tuffare läge.

Trots de ideologiska skiljelinjerna mellan blocken förblev kulturpolitiken tidigare ganska konstant framhåller han.

— Det är en stor skillnad nu skulle jag säga.

Skyddslös

"Kulturpolitiken fyller 50 år – vart är vi på väg?" är titeln på ett Almedals-seminarium där Roger Blomgren, professor vid Högskolan i Borås, medverkar. Kulturbranschen har alltid tyckt att nivån på det offentliga kulturstödet varit för låg, framhåller han.

— Det som gör att kulturen upplevs som hotad på regional och kommunal nivå är ju att den inte skyddas med någon speciallagstiftning. Kulturen är mer utsatt jämfört med andra politikområden. Visst, bibliotekslagen finns, men den säger inget om hur mycket pengar som ska satsas.

Även på kommunal och regional nivå har det ofta rått politiskt samförstånd gällande just kulturen framhåller Roger Blomgren, men det behöver inte vara en fördel.

— Det kanske har varit bra, men det har inte inneburit några ökade resurser. Så länge det är konsensus innebär det att man inte riktigt tar det här på allvar, det är i konfliktfrågorna som politikerna kan profilera sig.

Varför så missnöjd

Sveriges museer samarbetar med Svensk scenkonst i Almedalen för att samla kulturfrågorna och visa på kulturens betydelse som drivkraft i samhällsutvecklingen. "Vad vill regeringen med kulturen?" är titeln på det inledande seminariet.

På dagordningen finns även Arena idés debatt med den spetsiga titeln "Varför är kulturen så missnöjd? I en lågkonjunktur måste väl alla spara?".

Gunnar Ardelius ser Almedalen som en stor och betydelsefull samlingsplats.

— Vi har ju representation från de flesta svenska kulturinstitutionerna och det fria kulturlivet, det finns verkligen ett behov från kulturlivet att var där.

Förra årets arrangerade RFSL Mångfaldsparaden under politikerveckan i Almedalen. Arkivbild.
TT
/
/