Regeringen satsar 84 miljoner kronor under tre år för att kunna evakuera delar av kulturarvet, bland annat från de statliga museerna, i händelse av krig. Arkivbild.
Regeringen satsar 84 miljoner kronor under tre år för att kunna evakuera delar av kulturarvet, bland annat från de statliga museerna, i händelse av krig. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

84 miljoner ska rädda kulturarvet vid krig

Evakueringsmagasin och säkra transporter ska förberedas för att rädda museiföremål och andra delar av kulturarvet i händelse av krig. I nästa års budget anslår regeringen 19 miljoner kronor till "beredskapsplanering" för kulturarvet.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Anslaget gäller det kulturarv som ägs av staten, enligt kulturminister Parisa Liljestrand (M), och förvaras bland annat på de statliga museerna, Riksarkivet och Kungliga biblioteket.

— Det kan också vara så att andra kulturinstitutioner som får medel från den statliga budgeten kan komma ifråga, säger hon.

Byggas nya

Satsningen pågår under tre år och omfattar sammanlagt 84 miljoner kronor. Enligt Liljestrand blir det upp till myndigheterna själva att utföra planeringen och avgöra om det behövs byggas nya säkra förvaringsmagasin. Den beredskap som finns sedan tidigare är enligt henne varierande.

— Det ser väldigt olika ut, och före kriget i Ukraina var det betydligt sämre. Vi har ju verkligen lärt oss, efter Rysslands aggressionskrig i Ukraina, att kulturarvet inte bara kommer i vägen. Det är till och med utpekade mål som används i krigföringen, man slår ut identitet, det som skapar ett vi i ett land, säger Parisa Liljestrand

Anslagen ges till Riksantikvarieämbetet, och ingår regeringens treåriga satsning på att bygga ut hela civilförsvaret vars anslag ökas med 2 miljarder kronor nästa år – en budgetsatsning som ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M) presenterade på torsdagen.

— Vi behöver bli bättre på att skydda vårt kulturarv från väpnade angrepp, säger han till TT.

"Vänta och se"

Finansminister Elisabeth Santesson (M) har tidigare presenterat ett reformutrymme på 60 miljarder kronor i budgeten för 2025. De 19 miljoner som nu läggs på att trygga kulturarvet ingår i detta, enligt kulturminister Parisa Liljestrand.

Kommer då mer pengar att tillfalla just kulturområdet?

— Det kan jag tyvärr inte säga något om, det får man vänta och se när budgeten presenteras.

TT
/

stats