Staty föreställande Kung Leopold II av Belgien som 1885 koloniserade det som då kallades Fristaten Kongo, beläget i centrala Afrika.
Staty föreställande Kung Leopold II av Belgien som 1885 koloniserade det som då kallades Fristaten Kongo, beläget i centrala Afrika. - Foto: TT

Belgien ska återföra konst från kolonialtiden

En gemensam kommissionen bestående av experter från både Belgien och Kongo-Kinshasa ska införas och gå igenom föremål som ska ha förvärvats av Belgien under kolonialtiden, skriver The Art Newspaper.


Fakta: Belgien i Kongo Kinshasa

1885 koloniserade Kung Leopold II av Belgien det som då kallades Fristaten Kongo, beläget i centrala Afrika.

Den belgiska regeringen annekterade området 1908 som Belgiska Kongo och kontrollerade det fram till 1960.

Under kolonialtiden togs föremål som köpts, stulits eller på annat sätt förvärvats av upptäcktsresande, missionärer, soldater och köpmän hem till Belgien.

Källa: The Art Newspaper

Arbetet ska fokusera på föremål som finns på det Kungliga Centralafrikanska museet i Tervuren, grannkommun till Bryssel. Konstsamlingarna där uppskattas till fler än 120 000 föremål och dokument. Omkring 85 procent av samlingen tros komma från det område som nu är Kongo Kinshasa, Rwanda och Burundi.

Ramverket kring kommissionen är under uppbyggnad och lagstiftningen som ligger till grund ska klubbas igenom av belgiska parlamentet i slutet av året och de första återförandena inleds under nästa år. En stor del väntas hamna på det nationalmuseum som öppnades i Kinshasa 2019.

När arbetet inleds nästa år blir den första uppgiften för konstkommissionen att klassificera artefakterna och dela in dem i tre kategorier: de som kan konstateras ha blivit plundrade och omedelbart bör överföras, de som lagligen förvärvats och stanna i Belgien och de med oklar härkomst. Dessa kommer inledningsvis bli kvar i Belgiens ägo.

Hittills har omkring 1 000 föremål identifierats och kunnat konstateras vara plundrade.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nas kommer till Sverige

Prinsessan Sofia hyllas för vågade draget: "Det är lekfullt"

1 timme sedan
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip tycks ha siktet inställt på att ta Europa – och kanske världen – med storm...

Miljonregn för Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam – så mycket tjänar de på sin podd

2 timmar sedan
Det är onekligen klirr i kassan för Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam. Podd-drottningarna tjänar stora pengar på podden Wahlgren & Wistam. Enligt den senaste årsredovisningen unnade de sig en REJÄL utdelning.

Janni Delér visar upp resultatet efter skönhetsingreppet

3 timmar sedan
Janni Delér har under en lång tid varit sugen på att göra ingreppet. Efter att ha gjort det var hon inte sen med att visa upp det för följarna.

Robinson-Charlotta avslöjar: Så är relationen med Ci i dag

3 timmar sedan
I "Robinson" var Charlotta Hedlund och Ci Lindström långt ifrån bästa vänner. Men hur ser deras relation ut i dag?

Annika Norlin får lyssnarnas bokpris

3 timmar sedan
Hon trodde inte att hon kunde skriva en roman. Men nu får Annika Norlin Sveriges Radios romanpris för "Stacken" – samma dag som hon släpper ett nytt album.