I nuläget vill Folkhälsomyndigheten inte se ytterligare restriktioner för kulturlivet, men bedömningen kan komma att ändras. Arkivbild.
I nuläget vill Folkhälsomyndigheten inte se ytterligare restriktioner för kulturlivet, men bedömningen kan komma att ändras. Arkivbild. - Foto: TT

Inga nya restriktioner för kulturlivet

I takt med att omikronvarianten fått fäste på olika håll i Europa har flera länder valt att skärpa sina restriktioner ytterligare. I Danmark har man till exempel beslutat att stänga alla nattklubbar och att begränsa antalet deltagare vid stående konserter och andra typer av evenemang till 50 personer.


Fakta: Senaste restriktionerna för kulturlivet

Den 1 december meddelade regeringen att vaccinationsbevis krävs vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 deltagare.

23 december utökades avståndskraven till krav på en meters avstånd mellan besökarna vid arrangemang med mer än 500 deltagare. Sammankomster för 20 deltagare eller fler inomhus får enbart ha sittande publik.

För kulturverksamheter inomhus, exempelvis museer och konsthallar, ska varje person ha minst 10 kvadratmeter till förfogande.

Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 500 deltagare inomhus kräver vaccinationsbevis.

— Vi avvaktar nu vad som händer under helgerna och gör en bedömning efter det, säger Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell.

Frankrike har bland annat återinfört krav på munskydd utomhus i stadskärnor och har också stängt alla nattklubbar. För evenemang såväl inomhus som utomhus införs publiktak på 2 000 respektive 5 000 deltagare.

Kan ändras

I Finland anser man inte längre att covidpass är en tillräcklig åtgärd för att minska smittspridningen. Därför stoppar man användningen av covidpassen på exempelvis nattklubbar och större evenemang utan sittplatser. Körer med fler än tio deltagare och massevenemang utomhus utan bestämda sittplatser kommer också att begränsas. Barer får dessutom inte ha öppet längre än till klockan 18 och alkohol får inte säljas på barer efter klockan 17.

Statsepidemiolog Anders Tegnell. Arkivbild.

Användningen av covidpass har tidigare möjliggjort olika slags kulturevenemang och festivaler, men det nya beslutet kommer i praktiken att stoppa alla teatrar och kulturevenemang, även om det till viss del kan variera mellan Finlands olika regioner.

I nuläget anser alltså inte Anders Tegnell att ytterligare restriktioner gällande kulturlivet ska införas i Sverige, men den bedömningen kan komma att ändras.

— Vi gör som alltid en sammanlagd bedömning. I den ligger smittspridningen men också hur stor belastning det är på hälso- och sjukvården, och möjligen vad man kan se för andra effekter av det hela. Det finns ingenting i dag som gör att vi urakut kan göra någonting mer.

Lägre publiktak

Tegnell vill inte ge några konkreta exempel på vilka ytterligare restriktioner som skulle kunna bli aktuella utan hänvisar till en rapport som Folkhälsomyndigheten överlämnade till regeringen i början av december.

I rapporten finns exempel på ytterligare åtgärder som kan införas vid behov, däribland ett sänkt publiktak vid allmänna och offentliga sammankomster ytterligare, och att krav på bestämda sittplatser och vaccinationsbevis införs vid ett lägre antal deltagare än vad nuvarande restriktioner anger.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!