Erik Galli berättar om sina egna och andras skönhetsoperationer i SVT-serien 'Under kniven'. 'Jag ville inte bara skildra hur en operation går till, utan även utforska hur människor hanterar att leva i ett Sverige där det finns en utseendehets'. Pressbild.
Erik Galli berättar om sina egna och andras skönhetsoperationer i SVT-serien 'Under kniven'. 'Jag ville inte bara skildra hur en operation går till, utan även utforska hur människor hanterar att leva i ett Sverige där det finns en utseendehets'. Pressbild. - Foto: TT

Galli: Skönhetsingrepp finns överallt

Redan i tonåren började journalisten Erik Galli drömma om att förändra sitt ansikte. Han gjorde sitt första ingrepp i 20-årsåldern och har sedan dess genomfört olika typer av utseendeförändringar. Men det är någonting som han har valt att hålla hemligt, för omgivningen i allmänhet och sina föräldrar. Fram tills nu.


Fakta: "Under kniven"

I tio års tid har Erik Galli jagat det perfekta utseendet, med hjälp av hemliga skönhetsingrepp. Serien "Under kniven" följer hans personliga resa där han gör upp med skammen och smygandet.

I "Under kniven" får även flera svenskar berätta om varför de har skönhetsopererat sig, och hur de känner sig i dag.

SVT-serien har premiär den 12 januari.

— Den enda gången jag har känt så här inför att berätta någonting, det var när jag kom ut som bög. De påminner mycket om varandra, de här känslorna. Man känner "jag är en vuxen människa som gör vad jag vill med min kropp", ändå känns det helt omöjligt att berätta om det, säger Erik Galli till TT.

Drabbades själv

Han tvekade länge inför att ta sig an ämnet i tv, men såg samtidigt en växande trend där allt fler svenskar vill förändra hur de ser ut.

— Jag upplever att man inte ens kan gå in på Instagram, utan att se det överallt, även bland makthavare, säger han.

Förutom att skildra Erik Gallis egna våndor följer serien flera andra personer som av olika anledningar lägger sig under kniven. Från en trebarnsmamma som opererar sig på en lågprisklinik utomlands för att få tillbaka sin gamla kropp, till personer vars mål är att ändra utseendet från grunden.

Men det kan också gå snett – något som Erik Galli själv har erfarenhet av. Som 23-åring åkte han till Polen för att operera näsan, vilket slutade med att den blev sned och att han blev kroniskt snuvig.

"Svåra att navigera"

Hur många som egentligen drabbas av komplikationer är svårt att säga, eftersom det inte finns någon riktig statistik.

— Man tror att det finns ett jättestort mörkertal som förmodligen delvis beror på att det finns ett tabu kring ämnet. Om folk inte vågar prata om ingrepp leder det till att det blir svårare att navigera i djungeln som är skönhetsbranschen, där det finns oseriösa aktörer. Det kan vara på liv och död, säger Erik Galli.

Den stereotypa bilden är att det främst är folk i storstäderna som utsätter sig för ingrepp och injektioner. Verkligheten är att det finns skönhetskliniker i hela landet.

— Min känsla är att det finns många förutfattade meningar om vem som plastikopererar sig, men skönhetsingrepp är någonting som skär genom väldigt många samhällsskikt, säger Erik Galli.

"Sinnessjukt, bedrövligt"

Även om han säger sig vara negativ till skönhetsoperationer utesluter han inte att göra fler ingrepp.

— Trenden att allt fler unga genomför skönhetsingrepp tycker jag så klart är helt sinnessjukt, bedrövligt. Jag tycker det är viktigt att prata om skönhetsingrepp, men det betyder inte att jag tycker att skönhetsingrepp är någonting bra, säger han.

Under kniven har premiär den 12 januari.

TT
Senaste nytt

Eilish kommer ut: var det inte uppenbart?

Kiss gör som Abba – blir avatarer

3 timmar sedan
Rockbandet Kiss förvandlar sig som första amerikanska band till avatarer. Artistveteranerna tar det digitala klivet i samarbete med det svenska företaget Pophouse Entertainment Group, som också ligger bakom Abbas avatarturné "Abba the voyage".

"Suits" återuppstår – i Los Angeles

igår 22:24
Samma energi och lika snygga människor som i originalet. Det utlovas när fler detaljer börjar sippra ut om en "Suits"-spinoff som ska utspelas i Los Angeles.

Harry Potter-bok kan vara värd 800 000 kronor

igår 19:14
Den första brittiska utgåvan av ""Harry Potter och de vises sten" från 1997 ska aktionernas ut. Slutbudet väntas landa på motsvarande 500 000–800 000 kronor, rapporterar BBC.

Gunilla Perssons känga till Fröken Snusk: “Fy fy fy”

igår 15:23
Gunilla Persson och Fröken Snusk är båda klara för att delta i Melodifestivalen 2024. I en intervju med Aftonbladet får Gunilla Persson frågan om vad hon känner för att tävla mot Fröken Snus.

Bianca Ingrosso tvingas lämna det egna eventet – på grund av…

igår 14:32
I helgen har Bianca Ingrosso och Lovisa Worge en pop-up butik för Ani Jewels. Men på grund av familjeomständigheter kan Bianca Ingrosso bara vara där i två timmar.