Kulturminister Jeanette Gustafsdotter. Arkivbild.
Kulturminister Jeanette Gustafsdotter. Arkivbild. - Foto: TT

Inga löften om mer stöd till kulturen

Finansminister Mikael Damberg (S) presenterade i måndags en extra ändringsbudget där regeringen vill skjuta till ytterligare 60 miljoner i krisstöd till kulturen förutom de 120 miljoner kronor som aviserades i december.


Dessutom föreslås en förlängning av evenemangsstödet som även ska omfatta evenemang under första kvartalet 2022.

Inte tillräckligt, anser företrädare för branschen som på onsdagen hade ett möte med kulturministern. Några omedelbara löften om ytterligare stöd blev det dock inte.

— De var ett bra och viktigt möte, men det är för tidigt att säga något om det. Vi ser just nu över utformningen av evenemangsstödet och återkommer så fort som möjligt, säger Jeanette Gustafsdotter.

Att företrädare för branschen är bekymrade är något som Jeanette Gustafsdotter till fullo säger att hon förstår.

— För mig är det oerhört viktigt att få upp frekvensen i kommunikationen och jag kommer inom kort att ha ett möte med de privata aktörerna inom branschen för att fördjupa samtalet om deras specifika situation, och även samla de större institutionerna som är stora arbetsgivare, säger hon.

— Det som framkom tydligt under dagens möte är att branschen har tagit ett stort och viktigt eget ansvar för att minska smittspridningen, och det är mycket positivt i den här bekymmersamma situation, säger Jeanette Gustafsdotter.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!