Det är dags för Grynet Molvigs dag i 'Stjärnorna på slottet'. Arkivbild.
Det är dags för Grynet Molvigs dag i 'Stjärnorna på slottet'. Arkivbild. - Foto: TT

Blandade känslor för Grynet Molvig

Skådespelaren och artisten Grynet Molvig har fått frågan om att vara med i SVT:s "Stjärnorna på slottet" många gånger tidigare. Hon har alltid tackat nej, men den här gången blev det ett ja. Anledningen stavas pandemin – efter en lång tid av isolering var Molvig sugen på något nytt.


Fakta: Grynet Molvig

Född: 1942 i Rygge, Norge

Bakgrund: Slog igenom som jazz- och popsångerska i Norge i början av 1960-talet. Filmdebuterade 1961 i "Norges söner".

Slog igenom i Sverige 1966 med huvudrollen i komedin "En flicka på gaffeln" där hon spelade mot Lars Ekborg.

Började jobba med Hasse och Tage i slutet av 60-talet, först i revyn "Spader, Madame!" och därefter bland annat i filmerna "Mannen som slutade röka" "Sopor".

Var engagerad vid Stockholms stadsteater 1970–1982

Har även samarbetat med Povel Ramel i tv-serierna "Semlons gröna dalar "och "Affären Ramel".

Aktuell: I årets säsong av "Stjärnorna på slottet" i SVT tillsammans med artisterna Per Andersson och Carola Häggkvist, komikern Marika Carlsson och författaren David Lagercrantz.

— Jag hade i princip suttit i karantän i ett och ett halvt år, men så plötsligt blev det här ett slags dörr till att få komma ut och vädra luft, och befinna sig i ett socialt sammanhang, säger hon.

Privatlivet

I programmet delat Grynet Molvig med sig av sitt liv, och det innebär berättelser från karriärerna i Norge och Sverige och tiden med Hasse och Tage, men också från privatlivet. Bland annat berättar hon om sitt äktenskap med Carl Adam "Noppe" Lewenhaupt, som hon skilde sig från 1996 och som avled 2017.

Helt enkelt var det inte att prata som privatlivet i programmet, enligt Molvig:

— Egentligen är det förfärligt att lämna ut sig själv och sitt liv så här. Min generation är inte uppvuxen med att dela med sig av allt på sociala medier. Men ska man vara med i ett sådant här program kan man inte sitta och hålla igen – antingen får man ge järnet eller låta bli att vara med, säger hon.

Grynet Molvig. Arkivbild.

Blandade känslor

TT: Hur känns det att ditt program ska sändas nu?

— Både och. Det är väldigt blandade känslor faktiskt. Det var en intensiv och intressant vistelse, men väldigt väldigt roligt. Alla var så snälla och rara och ville varandra väl, och det är ju en förutsättning för att man ska våga öppna sig.

Grynet Molvigs dag i "Stjärnorna på slottet" sänds den 22 januari.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!