Katia Winter och Fredrik Hallgren I 'Ur spår'. Pressbild.
Katia Winter och Fredrik Hallgren I 'Ur spår'. Pressbild. - Foto: TT

Filmrecension: Charmig självhjälp på skidor

En komedi som utspelas under Vasaloppet – det väcker genast frågor. Hur kan en filmidé kännas mer Peter Magnusson än Peter Magnusson själv? Vad kommer härnäst i genren film-för-mellanchefer? En hel svensk klassiker-svit? En deckare i padel-miljö?


Fakta: Ur spår

Genre: Komedi

Premiär: 28 januari 2022

I rollerna: Katia Winter, Fredrik Hallgren, Rakel Wärmländer med flera

Regi: Mårten Klingberg

Speltid: 1 timme 46 minuter

Åldersgräns: Barntillåten

Betyg: + + +

"Ur spår" handlar hur som helst om Lisa (Katia Winter), en arbetslös och ensamstående kaosmorsa som är på god väg att förlora vårdnaden om sin dotter om hon inte låter bli bag-in-boxen och skärper sig. Och om hennes storebror Daniel (Fredrik Hallgren), som är raka motsatsen. Han är en pedantisk it-chefstyp med superkropp och småtrist äktenskap vars liv är en enda lång hårdträning i skidspåret.

För att imponera på sin dotter och sin exkilles olidligt präktiga flickvän råkar Lisa tacka ja till att ställa upp i Vasaloppet tillsammans med sin bror. Men det är bara några veckor dit, och samtidigt ska Daniel och frun Klara (Rakel Wärmländer) genomgå ännu en ivf-behandling. Hur ska det här gå?

Efter en lite bakhal inledning blir det faktiskt medryckande. Historien har värme och hjärta och både Winter och Hallgren är charmiga. Skämthalten per minut är lite låg, men då och då kommer några överraskande fullträffar. Och Leif Andrée är skitkul, som vanligt.

Visst finns här några idrottsliga bragder, men det är tydligt från start till mål att det egentligen är relationer och självutveckling som står på spel. Lisa ska lära sig att inte ge upp i både spåret och livet samtidigt som Daniel måste förstå att han inte kan staka sig bort från sina problem.

Lite smörigt blir det allt, och är det inte också ganska typiskt för vår samtid att kbt-tänkandet till och med präglar våra komedier?

Om filmen hade gjorts för 30 år sedan hade den handlat om något helt vansinnigt, typ att Björn Skifs måste åka Vasaloppet på minst sex timmar för att få ärva gamle gubben Enokssons förmögenhet så han kan rädda sin krisande sparkstöttingfabrik undan skattmasen och de tyska spekulanterna. Eller bara att Lasse Åberg glider runt och ramlar ett tag.

Det kanske bara är nyttigt att svensk komedi har nått den här själsliga mognaden, och klart man fattar att Mårten Klingberg vill göra film om typ riktiga människor. Men bara några fler roliga vurpor, är det för mycket begärt?

Fredrik Hallgren och Rakel Wärmländer i "Ur spår". Pressbild.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Robinson-Charlottas kritik mot TV4:s klippning: ”Framställts som en mobbare”

"Den sista resan" mest sedda dokumentären

2 timmar sedan
"Den sista resan" har setts av 315 440 biobesökare sedan premiären och är därmed Sveriges mest sedda dokumentär på bio någonsin. Filmen, som är gjord av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson, slår nu Stefan Jarls "Ett anständigt liv" från 1979 som innehade det tidigare rekordet.

Allt om SampeV2: Lön, längd och om han har flickvän

3 timmar sedan
Sampev2 är en av Sveriges största youtubers. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Sampev2.

Swifts album slog Spotify-rekord

idag 10:36
Nya rekord från Taylor Swift hör inte till ovanligheterna – men nu har hon slagit ännu ett. Världsstjärnans nya album "The tortured poets department" skriver Spotify-historia som det första albumet som passerat 200 miljoner lyssningar på en enda dag på strömningstjänsten. I och med detta blir hon även den mest strömmade artisten någonsin på en enda dag, skriver Variety.

Niklas Strömstedts miljoner – så mycket pengar tjänar folkkära artisten

idag 10:08
Att Niklas Strömstedt är både folkkär och framgångsrik råder det inga tvivel om. Men hur mycket pengar tjänar han? Nyheter24 har kikat närmare på artistens bolag och inkomst.

Författare bojkottar amerikansk Pen-gala

idag 09:10
31 författare och översättare bojkottar årets stora amerikanska Pen-gala. Bojkotten är en protest mot vad man kallar organisationens misslyckande med att skydda palestinska författare i Gaza.