Torsdag 26 Maj
Stockholm

Picassos arvtagare säljer digitala konstverk

Pablo Picassos barnbarn Marina Picasso och hennes son Florian Picasso visar upp delar av det keramiska verk av Pablo Picasso som nu ska bli digital konst i 1010 exemplar.
Pablo Picassos barnbarn Marina Picasso och hennes son Florian Picasso visar upp delar av det keramiska verk av Pablo Picasso som nu ska bli digital konst i 1010 exemplar. Foto: TT

Non-fungible token, NFT, är en typ av kryptoteknik som bland annat används vid försäljning och ägande av digital konst. I praktiken handlar det om ett digitalt äkthetscertifikat som kan kopplas till digital konst eller annat som kommer i digital form, som ljudfiler eller videoklipp.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

— Vi försöker bygga en bro mellan NFT-världen och konstvärlden, säger Florian Picasso, konstnärens barnbarnsbarn, när verket – delvis – visades upp i Genève under onsdagen.

För att boosta intresset för lanseringen visar konstnärens ättlingar endast upp baksidan av det keramiska godset, som enligt barnbarnet Marina Picasso dateras till oktober 1958.

— Verket föreställer ett ansikte och det är väldigt uttrycksfullt, glatt och lyckligt, säger hon.

En del av intäkterna för de digitala konstverken, som ska säljas i 1 010 exemplar, kommer att doneras till välgörenhet. Onlineförsäljningen startar på fredag ​​genom plattformarna Nifty Gateway och Origin Protocol.

Familjen säger att ett av målen med försäljningen är att även få yngre generationer att upptäcka Picasso.

— Jag tror att det passar in i Picassos arv eftersom vi hyllar honom och hans sätt att arbeta som alltid var kreativt, säger Florian Picasso.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Madonna kräver ändring av vapenlagarna

Seriebok hyllar "Weird Al" Yankovic

Publicerades: 1 timme sedan

Sällsynt aboriginsk konst återbördas

Publicerades: 1 timme sedan

Abbafans i London: Overkligt att se showen

Publicerades: 1 timme sedan

Coronasamling ställs ut

Publicerades: 2 timmar sedan

Geres gala drog in miljoner till Ukraina

Publicerades: 2 timmar sedan