Adam Pålsson spelar Kurt Wallander i andra säsongen av Netflix-serien 'Young Wallander'.
Adam Pålsson spelar Kurt Wallander i andra säsongen av Netflix-serien 'Young Wallander'. - Foto: TT

Pålsson delar Wallanders melankoli

Berättelsen om den unge Kurt Wallander fortsätter på Netflix. Nu återvänder Adam Pålsson i en andra säsong av "Young Wallander".Vemod och melankoli har alltid känts bekant för mig, så att träda in i Wallanders universum är naturligt, säger han.


Fakta: "Young Wallander"

Handling: Kurt Wallander har lämnat polisen. Men när avdelningen för grova brott får en lucka fylls den av Wallander. Hans första fall tillbaka i yrket blir en smitningsolycka utanför en nattklubb.

Undertitel säsong två: "Killer shadow"

Medverkande: Adam Pålsson, Leanne Best, Ellise Chappell och Yasen Atour med flera.

Regi: Jens Jonsson och Mani Maserrat efter manus av Chris Lunt och Mike Walker.

Produceras av: Yellow Bird UK, som även tidigare har gjort serien "Wallander" för BBC. Seriens skapare är Ben Harris.

Den första säsongen av Netflix engelskspråkiga satsning "Young Wallander" hade premiär 2020, och nu är det dags för skådespelaren Adam Pålsson att återvända till titelrollen i en andra säsong.

Mognat

Serien baseras på Henning Mankells berättelser, och säsong två utspelas i ett nutida Sverige där historien följer Kurt Wallander, som är osäker på sin framtid efter att ha lämnat polisstyrkan. Den nya säsongen skiljer sig en aning från den första, menar Pålsson:

— Hela serien har mognat och Wallander mognar även som polis. Vi breddar perspektivet lite mer och får veta ännu mer om Wallanders relation till sina kollegor. De får även mer utrymme, vilket jag tycker känns härligt, säger han.

Sin egen relation till Kurt Wallander beskriver Adam Pålsson som "känslomässigt stark" redan innan han fick rollen. Han tillbringade alla skollov hos släkten på Österlen, och minns väldigt tydligt när Wallander-böckerna kom på 90-talet.

— De var väldigt dominerande i kulturen på något vis. Det är något med mörkret, ensamheten och välfärdsstaten som monteras ned. Och det är något med Wallanders kamp för den lilla människan och mot systemet som jag tycker är behjärtansvärt och alltid relevant. Det är ett viktigt och varmt perspektiv som jag är glad över att få vara en del av, säger han.

Adam Pålsson.

God kraft

TT: Vem är Kurt Wallander för dig personligen, hur ser du på honom?

— För mig är han den goda kraften i en kall och hård värld.

TT: Han känns som en ganska melankolisk person?

— Verkligen. jag har alltid känt mig hemma i vemod och melankoli, min grundfärg är också blå även om jag förstås också kan vara en glad person. Så att träda in i Wallanders universum är naturligt för mig. Jag tycker också mycket om klassisk musik, och att gå med händerna djupt i rockfickorna förbi en korvmoj i en svensk småstad i februari är något som jag relaterar till. Det känns fint och hemma för mig.

"Young Wallander" har premiär den 17 februari.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!