Drottning Silvia berättar om frågan hon aldrig glömmer, som ställdes av en 14-åring under Nobelmiddagen.
Drottning Silvia berättar om frågan hon aldrig glömmer, som ställdes av en 14-åring under Nobelmiddagen. - Foto: Jonas Ekströmer/TT och Skärmavbild/TV4/Nyhetsmorgon

14-åringens fråga till drottning Silvia – mitt under Nobelmiddagen

Drottning Silvia har medverkat vid en hel uppsjö Nobelmiddagar genom åren och konverserat med allt från ministrar till nobelpristagare under tillställningen. Men det är faktiskt ett samtal med en 14-åring som etsat sig fast lite extra hos drottningen.


Häromveckan gick årets Nobelfest av stapeln på stadshuset i Stockholm och i vanlig ordning riktades världens blickar mot den svenska kungafamiljen som, under middagen, sitter vid det lyxiga honnörsbordet.

De var bäst och sämst klädda på Nobelfesten 2023: "Ser ut som en torktumlad Greta Gris"

Kung Carl XVI Gustaf: "Spontana diskussioner"

Inför den storslagna festen intervjuades kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia av Anders Pihlblad i TV4:s "Nyhetsmorgon". Då berättade kungen hur samtalen brukar gå under Nobelmiddagen och att det inte riktigt är nobelpristagarnas forskning som diskuteras: 

– Det finns så mycket annat runtomkring man kan diskutera. Spontana diskussioner. Det andra tror jag att jag överlåter till de som kan de här priserna och forskningsresultaten.

Det sa Patrick Sommerlath till drottning Silvia om det misstänkta sexköpet

Drottning Silvia, prins Daniel, kung Carl XVI Gustaf och kronprinsessan Victoria. Foto: Christine Olsson/TT

Drottning Silvia: "En väldigt viktig fråga"

I samma intervju berättar drottning Silvia om en fråga som hon fick under en Nobelmiddag för några år sedan och som hon aldrig lär glömma. 

Det var då en nobelpristagare som hade med sig sin 14-årige son och han var nyfiken på en väldigt specifik sak.

– Han kom och ställde den viktigaste frågan för honom och det var: "Hur är det för drottningen att åka rollerblades på slottet?", berättar drottningen i "Nyhetsmorgon"-intervjun och fortsätter med ett leende:

– Det var en väldigt viktig fråga han hade.

Läs fler artiklar om drottning Silvia här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!