Kungen
Han är kungafamiljens privata kock. Bildkälla: TT/Claudio Bresciani/Instagram/swedeninusa

Så ser Kungens exklusiva meny ut – han är kocken bakom maten

Kungen har ett stort matintresse. Hovets privata kock heter Magnus Villnow. När tjänsten kom ut för två år sedan och han blev tillfrågad att arbeta som kock på Drottningholms slott kunde han inte säga nej.


Magnus Villnow, 42, visste tidigt att han skulle bli kock. Redan innan han började studera hotell- och restaurangprogrammet på gymnasiet visste han att det var den vägen han var menad att ta i livet. 

Idag kan Magnus se tillbaka på ett liv med 25 års erfarenhet inom restaurangyrket – en tjänst som tagit honom runt om i världen. Enligt Svensk DAM har han arbetat på New York-krogarna Aquavit, Falai och Alto – samt på en privatbåt i Karibien. Magnus har dessutom serverat sin mat på några av Stockholms främsta restauranger.  

Kungafamiljens privatkock Magnus Villnow med sina kollegor vid kockarnas eget ”G20-möte” i Washington. Alla på högra bilden arbetar hos en statschef! Bildkälla: Instagram/swedeninusa

Magnus Villnow arbetar som kungens privata kock 

Hur kommer det sig egentligen att Magnus hamnade som privatkock för självaste Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia på Drottningholms slott? Det undgår ingen att han haft en raketkarriär. Enligt Expressen fick Magnus frågan om han ville spendera en sommar på kungafamiljens sommarställe på Öland, Solliden, när han var pappaledig för ett par år sedan. Det ville han. 

För två år fick Magnus dessutom en ny förfrågan av Åke Hovgard, som är Hovfurir och chef för det kungliga hushållet. Det är ett välskrivet kvitto på hans skickliga matlagning. 

– Jag hade lite kontakt med hovet, och sedan blev den här tjänsten tillgänglig och då hörde de av sig igen och frågade om jag var intresserad, och då hoppade jag på det. Och det var för två år sedan, säger Magnus i Expressen.

Kondoleans från kungen till Finland

Drottning Silvia och Kung Carl XVI Gustav 2023. Bildkälla: Björn Larsson Rosvall/TT

Kungen och Magnus Villnow delar ett stort matintresse

Eftersom Magnus tidigare arbetat på kungafamiljens sommarställe så gick restauranglivet till Drottningholms slott smidigt. Han hade träffat familjen, de visste om vem han var och därför behövde varken familjen eller Magnus starta från noll. 

Kungen har ett otroligt matintresse och är väldigt delaktig i det dagliga arbetet.

– Vi var i Mexiko för några veckor sedan på statsbesök. Jag har en idé om menyer och mat och så försöker jag presentera den. Just inför statsbesöken har man en dialog med kungen och även med drottningen, och sedan kommer vi fram till det som vi ska ha. Han är delaktig i vad det ska vara för typ av mat, han är väldigt intresserad.

Allt om drottning Silvia: bilderna som ung, längd och familj

Kung Carl XVI Gustaf i februari 2024. Bildkälla: TT/Caisa Rasmussen

Kung Carl XVI Gustafs exklusiva meny

Den vanligaste maten som Magnus lagar åt kungaparet varierar, det är svårt att säga vad "det vanligaste" är. Det beror helt på vilken dag det är. Han förklarar att det är en stor variation, vilket också är det som är utmaningen och det roliga – det är aldrig samma sak. 

Däremot blir det inte så mycket tacos hemma hos kungafamiljen.

– Koriander använder vi – men det är inte så mycket tacos här. Det är mycket grönt, jag tycker om att laga mycket grönt, i övrigt är det väldigt blandat i vardagen. 

Det sa kungen till Felix Herngren under kroghelgen

Kungaparet äter en del vegetariskt, vilket är något Magnus personligen gärna lagar. Fördomen är antagligen att det serveras mycket kött hos kungafamiljen, men det beror helt på vilket sammanhanget är, om det är lunch eller middag till exempel.

Det är inte några märkligare mat-önskemål hos kungafamiljen än vad Magnus är van vid med "vanliga" restauranggäster. Det mest galna som kan hända hos hovet är att mycket kan ändras med kort varsel, förklarar han. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!