Tisdag 16 Aug
Stockholm

Kungen överlämnar Victoria till altaret

Snart gifter hon sig med sin Daniel.
1 av 2
Snart gifter hon sig med sin Daniel. Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX /
2 av 2

Ärkebiskopen avrådde från brudöverlämning - men nu får hovet sin vilja igenom.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den långa debatten är äntligen över - nu är det bestämt att kungen kommer att föra kronprinsessan Victoria till altaret när hon gifter sig med Daniel Westling den 19 juni.

Men det var inte lätt. Kronprinsessans önskan att bli överlämnad av sin pappa kritiserades från många håll och även ärkebiskopen Anders Wejryd avrådde från förslaget.

Svenska kyrkan menade att kungahuset genom detta skulle bryta mot svensk tradition och Svenska kyrkans ordning som säger att brudparet ska gå upp för altargången sida vid sida.

"Brudparets önskemål är nämligen att kronprinsessan Victoria ska ledas in av sin pappa, kungen. Alltså: det kungahus som förknippas med ord som tradition, etikett och ordningar kommer denna dag att bryta mot alltihop.

Trenden att låta sig ledas in av sin pappa har letat sig in i svenska sammanhang genom filmer och tv-serier från i synnerhet den amerikanska kulturen", skriver Annika Borg, författare och präst på DN Debatt.

Till sist fick dock hovet sin vilja igenom:

– Kungafamiljen har respekt för att det finns skiljda uppfattningar men de tycker att det är upp till var och en att välja, och det här är familjens önskan, säger Nina Eldh, hovets informationschef, till Aftonbladet.

Kungen själv tycker att debatten blåsts upp för mycket.

– Jag tycker att det varit en onödigt lång debatt om det där, säger han till nyhetsbyrån TT.

 

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.