- Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Kungen överlämnar Victoria till altaret

Ärkebiskopen avrådde från brudöverlämning - men nu får hovet sin vilja igenom.


Den långa debatten är äntligen över - nu är det bestämt att kungen kommer att föra kronprinsessan Victoria till altaret när hon gifter sig med Daniel Westling den 19 juni.

Men det var inte lätt. Kronprinsessans önskan att bli överlämnad av sin pappa kritiserades från många håll och även ärkebiskopen Anders Wejryd avrådde från förslaget.

Svenska kyrkan menade att kungahuset genom detta skulle bryta mot svensk tradition och Svenska kyrkans ordning som säger att brudparet ska gå upp för altargången sida vid sida.

"Brudparets önskemål är nämligen att kronprinsessan Victoria ska ledas in av sin pappa, kungen. Alltså: det kungahus som förknippas med ord som tradition, etikett och ordningar kommer denna dag att bryta mot alltihop.

Trenden att låta sig ledas in av sin pappa har letat sig in i svenska sammanhang genom filmer och tv-serier från i synnerhet den amerikanska kulturen", skriver Annika Borg, författare och präst på DN Debatt.

Till sist fick dock hovet sin vilja igenom:

– Kungafamiljen har respekt för att det finns skiljda uppfattningar men de tycker att det är upp till var och en att välja, och det här är familjens önskan, säger Nina Eldh, hovets informationschef, till Aftonbladet.

Kungen själv tycker att debatten blåsts upp för mycket.

– Jag tycker att det varit en onödigt lång debatt om det där, säger han till nyhetsbyrån TT.

 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tecwyn Ewans ny orkesterchef på Malmö opera

Efter succén: "Sluta leta efter min stalker"

Netflixsuccén "Baby reindeer" har skapat en jakt på de verkliga personerna bakom händelserna i dramaserien. Nu vill huvudpersonen sätta stopp för spekulationerna.

Årets museum ligger i Göteborg

Ett museum som genomgått en flera år lång förvandlingsprocess får utmärkelsen Årets museum. Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg vann i konkurrens med Bildmuseet i Umeå och Eskilstuna Stadsmuseum.

PJ Anders Linder lämnar tidskriften Axess

Tidskriften Axess Magasins chefredaktör PJ Anders Linder lämnar posten efter elva år. Han efterträds av Nina Solomin, för närvarande kulturchef på nyhetsmagasinet Fokus.

Därför är Steffi Mendez extremt känd – utanför Sverige

1 timme sedan
Stephanie "Steffi" Mendez är dotter till DJ Mendez, och utanför Sverige är hon extremt känd. Här är allt du vill veta om Steffi – relationen med Dante Lindhe, familj, barn, jobb och mycket mer.

Pernilla Wahlgren flyttar: “Har lite hybris”

2 timmar sedan
I ett Instagram-inlägg berättar Pernilla Wahlgren om flytten, något som hon förklarar ha "lite hybris" över. Nu hamnar hon nämligen på samma ställe som Sarah Jessica Parker.