Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Republikanerna: "Kommer inte finnas någon tron att ärva"

- 17/08/2011, 16:01 -
Republikanska föreningen har en överstruken krona som sin symbol.
1 av 3

Republikanska föreningen har en överstruken krona som sin symbol.

Dan Hansson / SvD / SCANPIX

Kronprinsessparet gifte sig förra sommaren.
2 av 3

Kronprinsessparet gifte sig förra sommaren.

JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Magdalena Streijffert.
3 av 3

Magdalena Streijffert.

JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Den republikanska föreningen tar hovets babylycka med ro.

STOCKHOLM. Republikanerna dras inte med i glädjeyran när kronprinsessan Victoria och prins Daniel väntar barn.

I stället ifrågasätter de om den kommande tronarvingen verkligen kommer att få ta över tronen när mamma Victoria inte sitter i den längre. Om hon nu kommer att få sitta i den någon gång.

Kommer det finnas någon tron att ärva?

Det är min förhoppning och jag tror inte att barnet kommer att få ta över, säger republikanska föreningens vice ordförande Magdalena Streijffert till Nyheter24.

Trots att opinionen för kungahuset nu kan vända uppåt i och med det hovets glada besked tror hon inte att deras arbete påverkas.

– Det är givetvis jättekul när folk skaffar barn, men jag tror ändå att människor är smartare än att de blir för monarki bara för det, säger Streijffert och fortsätter.

– Det är systemet det är fel på, inte Victorias barn.

"Stödet för monarkin har sjunkit stadigt"

Förtroendet för kungen, kungahuset och monarkin i allmänhet har minskat i takt med alla skandaler som avslöjats i och kring hovet. Men Magdalena Streijffert tror inte att opinionen kommer att svikta speciellt mycket nu.

– Under en längre tid har förtroendet för monarkin sjunkit stadigt oavsett skandaler och liknande. Kungafamiljens förtroende kanske stiger, men jag tror ändå att stödet för monarkin kommer att fortsätta minska, säger hon.