Torsdag 6 Okt
Stockholm

6 saker du inte visste om kronprinsessan Victoria

Nyheter24 listar sex saker du kanske inte visste om kronprinsessan Victoria.
Nyheter24 listar sex saker du kanske inte visste om kronprinsessan Victoria. Foto: Jonas Ekströmer/TT och Claudio Bresciani/TT

Kronprinsessan Victoria kommer en vacker dag att bli Sveriges drottning. Men hur bra koll har du egentligen på tronarvingen? Nyheter24 listar sex saker som du kanske inte visste om henne!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

1. Vad var kronprinsessans drömyrke?

Som barn drömde kronprinsessan om att bli veterinär, kock eller trädgårdsmästare.

2. Vilka betyg hade kronprinsessan?

Kronprinsessan Victoria gick ut gymnasiet med riktigt fina betyg. Mer specifikt fick hon 4,8 i snittbetyg – och 5,0 var högsta möjliga betyg.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

3. Hur blev kronprinsessan tronarvinge?

Hon föddes inte till kronprinsessa, utan helt "vanlig" prinsessa. Det var inte förrän 1980, drygt tre år efter att Victoria föddes, som successionsordningen ändrades så att den förstfödde, oavsett kön, blev tronarvinge.

4. Vad har kronprinsessan för utbildning?

Kronprinsessa Victoria har en filosofie kandidatexamen i freds- och konfliktsvetenskap från Stockholms universitet, men har även läst kurser i allt från psykologi till historia på anrika Yale University i USA. 

Foto: Pontus Lundahl/TT

5. Vilka husdjur har kronprinsessan haft?

Hon har haft en hel rad husdjur genom åren: hästen Travolta, hunden Sissi, kycklingen Puff och en snigel som hette Johanna. Till och med ett gäng vandrande pinnar har funnits i kronprinsessans ägo. 

6. Hur lång är hon och vad har hon för skostorlek?

Hon har storlek 37 i skor och är 172 centimeter lång. Därmed är hon två centimeter längre än Prinsessan Madeleine, och åtta centimeter kortare än Prins Carl-Philip.

Har du bra koll på kronprinsessan Victoria?
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.