Måndag 20 Sep
Stockholm

Pernilla Andersson till attack mot SVT:s könsdiskriminering

1 av 5
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5

Kvinnor i vackra kläder och män som skriver låtar. Så ser artisten Pernilla Andersson på Melodifestivalens könsfördelning, vilken hon nu är uppriktigt trött på.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Melodifestivalen 2011

I årets melodifestival tävlar 32 artister, varav 23 är debutanter i sammanhanget.

Tävlingen besöker i år Luleå, Göteborg, Linköping, Malmö och Sundsvall, innan festivaltåget når Stockholm och finalen den 12 mars.

Missa inte alla festivalnyheter på Nyheter24:s melodifestivalsajt.

Bland de 32 deltagande bidragen i årets upplaga av SVT:s storproduktion Melodifestivalen, så är det enbart 10 låtar som har kvinnliga upphovsmän - ett faktum som har retat upp festivalaktuella Pernilla Andersson, 36.

Melodifestivalen 2011 är fortfarande ett gäng män som skriver låtar till kvinnor, och det gör mig jävligt irriterad, säger hon till Nöjesbladet.

Pernilla har själv skrivit sitt bidrag "Desperados", som hon tävlar med i deltävlingen i Luleå på lördag. Hon är därmed en av fem kvinnliga artister i årets startfält som både står på scenen och har varit delaktiga i låtskrivandet.

– Det är karakteristiskt med manliga låtskrivare och sedan kvinnor som framför låtarna i vackra kläder. Vi måste försöka komma bort ifrån det, fortsätter Pernilla.

Melodifestivalens general Christer Björkman menar att tävlingsledningen har försökt vaska fram kvinnliga upphovsmän, men att man har misslyckats av en enkel anledning.

– Kvinnor vill generellt sett inte tävla i musik, utan hittar andra forum för sina låtar, säger han till Nöjesbladet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela