1 av 4
2 av 4
- Foto: Pelle T Nilsson/ Nyheter24
3 av 4
- Foto: Pelle T Nilsson/Nyheter24
4 av 4
- Foto: Pelle T Nilsson/Nyheter24

Elin Kvist: "En kaskadspya av osmaklighet"

KRÖNIKA. Om foppatoffel-Sveriges udda musiksmak.


Elin Kvist

Elin Kvist är nöjeschef på Nyheter24.

Hennes blogg hittar du här.

Uselt, SVT! Helt värdelöst och katastrofalt illa. Sämsta festivalen genom tiderna. Pausunderhållningen var skit, programledarna kassa och låtarna fullkomligt bedrövliga.

De digitala klagomurarna, nättidningarnas kommentarsfält, har under de senaste helgerna bombarderats av burop och illavarslande smutskastning av landets största nöjesproduktion. Melodifestivalen bör - för allas bästa, och förmodligen även landets säkerhet - läggas ner. Helst innan sittkudden har svalnat på Mubaraks stol. För det gäller ju att prioritera.

Jag kan förstå er som ogillar Elisabeth Andreassens försök till tvångshångel av svenska vardagsrum, eller Babsans rip-off av de skandinaviska karaokekvällarna på Mallis. Till viss del håller jag även med er om att Annielas Britney-komplex och flower power-chocken av The Moniker kändes diskutabla. 

Men jag sliter inte mitt hår i förtvivlan över detta faktum. Istället gläds jag över att nöjessverige fortfarande presenterar musikaliska genier som Christian Walz och kläcker nykomlingar som stekheta Loreen.

I vissa bidrag är Melodifestivalen som en kaskadspya av osmaklighet, det kan jag medge. Under två månaders tid injiceras det svenska folket med en acceptens för guldpaljetter och konfettiregn. Vi antas älska transvestiter i suspekta peruker och fälla en tår till ballader om själslig frid. Men att faktiskt uppskatta detta festivalfenomen borde inte vara värre eller mer svennigt än falukorv och husvagnssemester.

Så länge tävlingsproduktionen vaskar fram guldkorn och drar upp trumfkort som Salem al Fakir och Melody Club ur rockärmen, så är det inte mig emot att även foppatoffel-Sverige får sin beskärda del. Man levererar Sanna Nielsen med snärtiga schlagerdängor och rockabillysonen Brolle i rivig brylkrämspop.

Så, vad är det man så starkt ogillar? Det som faktiskt hade musikalisk fingertoppskänsla och radioskvalspotential - om det nu är det man går igång på - kastar man ut ur tävlingen med huvudet före. Att lämna Walz i sticket var faktiskt inte helt okej. Uselt, svenska folket! Helt värdelöst och kastastrofalt röstat.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!