Allt du behöver veta om Emil Assergård i Melodifestivalen

- 20/02/2021, 17:14 -
Emil Assergård med sambon Linda-Marie Nilsson

Emil Assergård med sambon Linda-Marie Nilsson. Visste du det här?

Jari Kantola/Stella Pictures

​Han råkade sälja sin bästa vän och nu gör han debut i Melodifestivalen 2021. Visste du det här om Emil Assergård?

Året var 2009 när Emil Assergård var med i en talangtävling i Sollefteå. Tidigare hade han bara tagit fram gitarren på fester så det var första gången för Emil på en scen. Hans nummer i talangtävlingen måste ha imponerat för efter det började han få spelningar som trubadur och coverartist. Några år senare började han släppa musik och idag har han över 100 miljoner streams på Spotify.

När föddes han?

Han föddes 23 maj 1991.

Vad läste han på gymnasiet?

Han började på idrottslinjen i Kramfors där han var i ett år. Visst var fotboll kul men det kändes inte riktigt rätt. Han valde därför att byta till barn- och fritidslinjen på Gudlav Bilderskolan i Sollefteå.

Var kommer han ifrån?

Han föddes i den lilla orten Undrom i Sollefteå där han bodde till gymnasieåldern. Efter några år i Sundsvall tog han sitt pick och pack och flyttade till Stockholm men han har kvar den norrländska dialekten. 

Det här visste du inte om Emil Assergård
Emil har jobbat med musik sedan 2013. Foto: Stella Pictures

Hur ser hans familj ut?

Hans föräldrar, pappa Kenneth och mamma Ulla, skildes när han var 16 år gammal. Han växte upp med sin syster Linda som idag jobbar åt honom med att boka spelningar och intervjuer. Innan Emil föddes hade han en bror som gick bort. 

Han bor tillsammans med influencern och kroppsaktivisten Linda-Marie Nilsson som han träffade 2015. Hans låt “Lova mig” handlar om kärlek och tillit och är faktiskt en hyllning till sambon. Refrängen är mer genomtänkt än man kan tro. “Lova mig nånting…” är nämligen initialerna på hans kärlek.

Melodifestivalen 2021 - kom först inte vidare

Han gör debut i Melodifestivalen 2021 med låten “Om allting skiter sig”. Men om det var upp till honom hade han varit med två år tidigare. Faktum är att han då sökte till tävlingen men gick inte vidare.

Har han varit med i Idol?

Att vara med i en musiktävling verkar vara Emils grej. 2009 och 2010 sökte han till Idol men nerverna tog tyvärr över och han gick inte vidare, inte ens till den riktiga Idol-juryn.

Vad heter han på Instagram?

På Instagram hittar du honom under namnet emilassergard. Han har 41000 följare och när man scrollar i hans flöde ser man honom ofta med gitarren i händerna eller posande med katten - ibland båda sakerna i samma bild. 

Läs mer:

Så lite tjänar artisterna i Melodifestivalen

Bildkälla: Stella Pictures