Människor spelar kubb ute i trädgården en sommardag
Slipp vara oense och fokusera på att ha kul – här får du de officiella VM-reglerna för kubb! - Foto: Johner Images / Stella Pictures

Ska ni spela kubb? Här är de officiella (och rätta) reglerna

Kubb är en perfekt aktivitet till sommarfesten – men det brukar ofta bli diskussion om vilka regler som gäller. Här får ni de officiella spelreglerna så ni kan skippa osämjan och fokusera på att spela kubb och bara ha kul!


Kubbspelet blev populärt på 90-talet och är sedan dess en självklar sommaraktivitet. Numera är det snarare en regel än ett undantag att det står ett kubbspel framme på midsommarfesten. Dessutom passar det alla åldrar och man kan spela det bara två och två eller ett helt gäng tillsammans.

Men hur ofta har man inte stått där, förväntansfull inför spelet, och så börjar man tjafsa om reglerna? Alla har olika idéer om hur kubb ska spelas och alla vill ha rätt. Men nu är det sluttjafsat – här får ni de rätta spelreglerna. Och påstår någon att vi har fel så kan vi snällt flika in att det är de officiella reglerna för VM i kubb som vi presenterar. Mer korrekt än så kan det inte bli!

För att spela kubb behöver du:

  • Kungen – en cirka 30 cm hög kubb, 9x9 cm tjock
  • 10 kubbar – omkring 7x7 cm i tjocklek, 15 cm höga
  • 6 kastpinnar – runda omkring 30 cm långa och 4 cm tjocka
  • 4 pinnar att märka ut hörnen med

Så här spelar man kubb:

  1. Hitta en stor och plan yta. Mät upp spelplanen med hjälp av de 4 hörnpinnarna eller rita upp linjer som markerar var spelplanen är. Spelplanen ska vara 8 meter lång och 5 meter bred.
  2. Placera ut kungen i mitten av spelplanen och ställ upp 5 kubbar med jämnt avstånd längs varje kortsida.
  3. Dela upp er i jämna lag. Tävla om vilket lag som ska börja genom att ställa er vid respektive baslinje (bakom kubbarna) och kasta varsin pinne mot kungen – närmast kungen vinner. Om ni inte vill tävla kan ni bara bestämma vilket lag som får börja, till exempel de som är yngst/äldst/förlorade sist och så vidare.
  4. Pinnarna får bara kastas med underhandskast och med pinnen i kroppens riktning. Att låta pinnen rotera horisontellt i luften, ett så kallat helikopterkast, är förbjudet. Kubbarna får också bara kastas med underhandsskast, men de får däremot rotera om man vill skruva till dem lite. Kubbarna kastas alltid från baslinjen (planens kortända).
  5. Det lag som börjar tar alla kastpinnar och ställer sig bakom sin baslinje. Sen gäller det att kasta pinnarna så att motståndarlagets kubbar faller. När alla pinnarna är kastade är det andra lagets tur.
  6. Om man lyckades få ner någon av kubbarna kastar det försvarande laget över dem till motsatt planhalva. Om kubben har kastats men inte stannat inom motsatt planhalva på två försök får laget som fällde kubben ställa upp den på valfri plats på sin planhalvan – men inte närmare än en pinnlängd från kungens linje. De kubbar som kastats över på rätt sätt viker man upp på den platsen de hamnat. Man får vika upp kubben åt vilket håll man vill men inte flytta på den.
  7. Nu kan laget som kastat kubbarna börja kasta sina kastpinnar. Om det finns fältkubbar på motståndarsidan måste de få ner dem först innan de kan få ner baskubbarna. Råkar man fälla en baskubb trots att det finns fältkubbar reses den bara upp igen. När alla pinnar är kastade går turen över till det andra laget igen.
  8. Om en fältkubb inte blir nedkastad efter en kastomgång, får det lag som har fältkubben stående på sin planhalva stå bakom den istället för baslinjen och kasta.
  9. När man har lyckats få ner alla kubbar på motståndarens sida gäller det att få ned kungen i mitten. När man kastar mot kungen ska man alltid stå vid baslinjen, även om man har fältkubbar på sin sida.

OBS! Om man under spelets gång råkar fälla kungen innan man har fått ner alla kubbar så förlorar man spelet.

Andra varianter på kubb:

Om man vill att spelet ska gå lite snabbare kan man välja att ta bort en fälld fältkubb ur spelet – i stället för att kasta över den till motståndarsidan igen.

En annan variant är att om man lyckas träffa en redan befintlig fältkubb med en ny kubb så ställs de på varandra – på så sätt kan de vara lite lättare att få ner fler kubbar på ett kast.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!