Tisdag 15 Jun
Stockholm

Billekarna som förvandlar resan till ett kreativt äventyr

Familj som packar bilen inför resan
Gör bilresan till ett roligt och socialt äventyr – men billekarna som får alla att skratta. Foto: Rob Kneschke / Shutterstock

Ska ni ut och bila? Släpp luren/plattan och gör istället bilresan till en rolig, kreativ och social stund. Vi har tips på billekar som passar både vuxna och barn.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att hålla stämningen okej på bilresan är inte alltid så lätt. Med några roliga lekar kommer ni igång och ni riskerar inte att någon somnar bakom ratten.

Lekar till bilresan, lista med tips:

1. Vad ser du på vägen-bingo

Förbered ett varsitt ark papper med 3x3 rutor. I rutorna skriver / ritar ni saker som ni kan tänkas se från bilfönstret på vägen. Till exempel: röd stuga, blå volvo, en sporthall osv. Glöm inte ha med er en varsin penna i bilen. 

2. Alfabetet på regplåtar

Tävla om vem som kan hitta ett a, ett b, ett c osv. Hela alfabetet i ordning från a till ö.

 3. Bokstavsdjuret 

En passagerare säger ett djur, tex katt. Nästa ska säga ett annat djur som börjar på samma bokstav som den förres djur slutade på, till exempel tiger (katt slutar på t, tiger börjar på t).

4. Gissa djuret 

En person tänker på et djur och de andra ställer ja- och nej- frågor för att kunna räkna ut vad det är för djur. Exempel: "har den svans?", "Skäller den?" osv.

5. Räkna saker 

Bestäm vad ni ska räkna, till exempel röda bilar. Bestäm också hur länge (kan vara 15 minuter eller fram till en viss stad ni är på väg mot). Kul att jämföra sen, om ni hittat lika många.

6. Sagoberättelse

Bestäm en ordning och vem som börjar. Varje person säger en mening i en berättelse. Sagan kan ta vilken vändning som helst och ofta blir det heltokigt.

 7. Bokstavsleken 

Bestäm en kategori, till exempel frukt och grönsaker. En deltagare säger ett  en på a, nästa på b osv. Kör hela alfabetet!

 8. Artisten och låten 

Någon sjunger en låt eller säger en låttitel (bestäm innan om ni kör med sång eller titel), den som först kan gissa artisten vinner. 

9. Hitta ord på registreringsskyltar

Man kan också köra med att man får bilda ord av bokstäverna på regplåtar.

9. Vilken tur 

Turas om att göra roliga meningar som börjar med "vilken tur...". Exempel: "Vilken tur att julgranen var så fin med kristyr på", "vilken tur att farfar svalde moppen", "vilken tur att det snöade på midsommarafton" osv. Ju tokigare desto bättre.

10. Sten, sax, påse 

 Deltagarna tävlar mot varandra och slår varsin knuten näve i luften tre gånger och den tredje gången formar de sina händer i en av tre symboler: som en sten – det vill säga den knutna näven behålls – sax – handens pek- och långfingrar sträcks ut – eller påse – handen öppnas och sträcks fram oknuten. Den som har en sax vinner över den som har en påse – eftersom saxen kan klippa sönder påsen, men går sönder om den försöker klippa i stenen. Påsen slår stenen genom att omsluta den.

11. Vem är kändisen 

En deltagare tänker på en känd person och de andra ska räkna ut vem det är genom att ställa frågor som besvaras med ja eller nej. 

12. Res från a till ö 

Turas om att säga meningen "jag ska resa till..." och avsluta med ett platsnamn på alfabetets alla bokstäver, i tur och ordning. Exempel: "jag ska resa till Alperna", "jag ska resa till Båstad" osv.

13. Pipleken 

En person väljer ut en sak som kan tänkas passera regelbundet utanför fönstret, till exempel en mack eller en viss vägskylt – men håller sitt val hemligt. Varje gång saken passerar piper “piparen”. De andra i bilen ska nu gissa vilken sak det är som piparen valt ut. Den som först gissar rätt blir nästa pipare och får välja en ny hemlig sak.

Ha så kul på resan! Visst är det mysigt att umgås och skratta tillsammans på vägen!?

Kommentera
Kopiera länk
Dela