Tommie Gyllin fick lämna Robinson 2022
Tommie Gyllin fick lämna Robinson 2022 - Foto: TV4

Därför skickades Tommie Gyllin ut från Robinson – Angela: “Sa n-ordet”

I tisdagens Robinsonavsnitt fick Tommie Gyllin hastigt lämna programmet. Nu kan Nyheter24 avslöja att orsaken bakom hans diskvalificering var flertalet rasistiska påhopp mot deltagaren Angela Perira Praxedes​.


Tisdagens Robinsonavsnitt tog en tvär vändning när programledare Anders Öfvergård plötsligt anlände till deltagarstranden med bestämda steg. 

– Så här är det, jag vill gå iväg och prata med Tommie, och jag vill att ni andra stannar kvar här. Så ses vi snart igen, säger Öfvergård, och tar deltagaren Tommie Gyllin åt sidan.

Foto: TV4

Tittarna får sedan veta att det kommit till produktionens kännedom under morgonen att Tommie, ett par dagar tidigare, uttryckt sig på ett sätt mot en annan deltagare som strider mot Robinsons regler.

Hans medverkan avbröts således med omedelbar verkan och han fick packa ihop sina tillhörigheter.

Foto: TV4

– Tråkigt, säger Tommie Gyllin i avsnittet.

– Ja, tråkigt är det, svarar Anders Öfvergård. 

Nyheter24 avslöjar: Därför tvingades Tommie Gyllin lämna Robinson

Av respekt vill inte Anders Öfvergård säga vad Tommie sagt eller till vem, och mer än så får man inte veta i Robinsonavsnittet. 

Nu kan Nyheter24 avslöja att det var rasistiska påhopp mot deltagaren Angela Perira Praxedes som låg till grund för att Tommie Gyllin fick lämna programmet. I en intervju med Nyheter24 berättar Angela om ett tillfälle som inträffade kort efter att han kommit in i programmet.

Foto: TV4

– Jag vet inte var jag ska börja för det är så jobbigt. Jag tror det var andra dagen efter att det kommit in nya deltagare, Henke, Tommie och Elin, och det blev ganska fullt där vi bodde. 

Hon bestämde sig för att gå lägga sig före de andra.

– Då hörde jag någon komma in i vår lilla bod där, och jag hörde att det var Tommie. Och då sa jag ”försiktigt, jag ligger precis bredvid dina fötter, så du inte kliver mitt huvud.” Då vände han sig om och sa ”då får du skratta så jag kan se dina vita tänder”. Då blev jag helt genomfryst, säger Angela Perira Praxedes till Nyheter24.

Den natten sov Angela ensam ute på stranden, funderades på vad lagkamraten egentligen menat.

Robinson-Angela: "Han kom upp bakom mig och sa..."

Vid ett annat tillfälle dagen efter var lagmedlemmarna i forna Lag öst iväg och fixade inför middagen. Då berättar Angela att Tommie kom fram till henne vid elden.

– Jag stod själv vid elden som jag själv fixade med. Jag stod och kammade mitt hår. Då hörde jag hur Tommie kom upp bakom mig och sa "nu sitter du där och kammar ditt n*gerhår". Jag tänkte "hörde jag rätt, eller vadå? Först kvällen innan och sen nu". Sen blev jag helt tyst. 

Foto: TV4

Efter händelsen kände Angela att hon inte ville vara kvar i programmet.

– Jag kände att det här kommer inte funka, det gjorde för ont, det gjorde för ont. Jag kände mig mindre värd, jag kände att jag inte hade nån plats där, säger Angela till Nyheter24 och fortsätter:

– Sen började jag gå från gruppen och göra saker själv för jag ville gråta, och jag ville inte gråta inför gruppen.

Vändpunkten: När Angela kom till Gränslandet

I det senaste Robinson-örådet var det Angela som blev utröstad ur programmet. Hon fick åka till Gränslandet där Shevin Urgun och Hayes Jemide redan befann sig. 

Då bestämde sig Angela för att berätta vad hon varit med om.

– När jag såg henne (Shevin, reds anm) så rasade min värld och sen såg jag Hayes för första gången och jag kände att ”nu kan jag prata ut”. Då ropade Hayes på teamet, som kom direkt och började lyssna på vad jag hade att säga, säger Angela i en intervju med Nyheter24. 

Foto: TV4

Angela uppger att Hayes ställde ett ultimatum – att skicka ut Tommie Gyllin eller fixa en båt åt honom, Shevin och Angela så att de kunde avbryta sin medverkan och åka hem. 

– Senare på kvällen ringde någon ansvarig från Mastiff och sa att "nu behöver inte Angela vara orolig något mer, för nu har vi plockat bort honom", säger Angela till Nyheter24. 

Angela har fortfarande svårt att prata om händelsen

Det har snart gått ett år sedan inspelningen av Robinson, men Angela Perira Praxedes har fortfarande svårt att prata om det som hände.

– Om jag ska säga hur jag mår idag, så mår jag inte så bra. Jag försöker vara upptagen med saker för att undvika att bli fångad av de negativa tankarna och tänka på det som hänt, säger hon till Nyheter24. 

Tommie Gyllin ger sin version av situationen

Tommie Gyllin bemöter nu uttalandena, och ger sin version av händelsen. För Nyheter24 berättar han att han inte helt känner igen det som Angela berättar. 

– Jag berättade att jag, när jag var liten, ville ha ett “afrohår” men råkade sätta n-ordet framför, säger Tommie till Nyheter24 och fortsätter: 

– Men direkt efteråt så bad jag om ursäkt för ordet som slank ur mig, och då sa Angie att hon inte hörde. “Vadå för ord?”, sa hon. Då svarade jag: “Det var ett ord jag inte skulle sagt, jag ber om ursäkt ändå, fastän du inte hörde det”, berättar Tommie. 

Tommie säger sig även ha en annan bild av händelsen där han ska ha gjort en kommentar om Angelas leende. 

– Det med smajlet har jag inte förstått var en grej. Vi fick tandkräm av Mattias, och Angie gjorde även tandborstar till allihop. När alla hade gått och lagt sig, det var väldigt mörkt, så skojade jag med alla och sa: “Nu får ni le så jag inte trampar på någon”. Olyckligtvis måste hon ha tagit åt sig av att jag sa det till henne, men det gjorde jag inte. Jag sa det till alla, säger Tommie till Nyheter24.

Så svarar Robinson-producenten om Tommie

I ett mail till Nyheter24 skriver Gustav Carlsson, exekutiv producent för Robinson, att man inte vill kommentera händelsen ingående men ger följande svar: 

"Som nämnt i programmet så uttryckte sig Tommie på ett vis som går emot Robinsons förhållningsregler, och beslut togs därför att han fick lämna Robinson."

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!