Shevin Urgun är en av deltagarna i Robinson 2022
Shevin Urgun är en av deltagarna i Robinson 2022 - Foto: TV4

Tommie Gyllin fick lämna Robinson efter skandalen – Shevin: "Krävde att TV4 skulle agera"

Robinsondeltagaren Angela Praxedes berättade om de rasistiska påhopp hon utsatts för när hon kom till Gränslandet. Nu berättar Shevin Urgun mer om kraven som gränsländarna ställde på produktionen innan Tommie Gyllin fick lämna.


Tisdagens Robinsonavsnitt tog en tvär vändning när programledare Anders Öfvergård plötsligt anlände till deltagarstranden med bestämda steg. 

Tittarna fick veta att deltagaren Tommie Gyllins medverkan avbröts med omedelbar verkan efter att han brutit mot programmets regler.

Foto: TV4

Tommie Gyllin tvingades lämna Robinson 2022

Under tisdagkvällen kunde Nyheter24 rapportera att det var flertalet rasistiska uttalanden mot Angela Perira Praxedes som låg till grund för att Tommie Gyllin fick lämna programmet. 

I en intervju med Nyheter24 berättar Angela om händelserna:

– Jag tror det var andra dagen efter att det kommit in nya deltagare, Henke, Tommie och Elin, och det blev ganska fullt där vi bodde. 

Hon bestämde sig för att gå lägga sig före de andra.

– Då hörde jag någon komma in i vår lilla bod där, och jag hörde att det var Tommie. Och då sa jag ”försiktigt, jag ligger precis bredvid dina fötter, så du inte kliver mitt huvud.” Då vände han sig om och sa ”då får du skratta så jag kan se dina vita tänder”. Då blev jag helt genomfryst, säger Angela Perira Praxedes till Nyheter24.

Foto: TV4

Vid ett annat tillfälle uppger Angela att Tommie gick fram till henne när hon satt och borstade sitt hår.

– Jag stod själv vid elden som jag själv fixade med. Jag stod och kammade mitt hår. Då hörde jag hur Tommie kom upp bakom mig och sa "nu sitter du där och kammar ditt n*gerhår". Jag tänkte "hörde jag rätt, eller vadå? Först kvällen innan och sen nu". Sen blev jag helt tyst. 

Tommie Gyllins version av händelseförloppet skiljer sig från Angelas – och finns att läsa här.

Det hände när Angela kom till Gränslandet

När Angela röstades ut från Robinson möttes hon av Shevin Urgun och Hayes Jamide på Gränslandet. 

Där kände hon sig trygg nog att berätta vad hon varit med om, och gränsländarna hjälpte henne därefter att larma produktionen. 

Foto: TV4

Angela uppger till Nyheter24 att Hayes ställde ett ultimatum – att skicka ut Tommie Gyllin eller fixa en båt åt honom, Shevin och Angela så att de kunde avbryta sin medverkan och åka hem. 

– Senare på kvällen ringde någon ansvarig från Mastiff och sa att "nu behöver inte Angela vara orolig något mer, för nu har vi plockat bort honom", säger hon.

Shevin Urgun om skandalen i Robinson: "Det var inte okej"

Nu ger Shevin Urgun sin syn på saken i en intervju med Nyheter24. För henne var det "solklart" att produktionen behövde agera.

– Det var inte okej någonstans att han skulle få fortsätta efter de rasistiska påhoppen. Vi kom överens om att det måste komma fram. Vi krävde att produktionen skulle agera. Vilket de gjorde.

Foto: TV4

När Angela berättade vad som hänt blev Shevin både arg och chockad.

– Rasism är aldrig någonsin okej, oavsett om det, som i det här fallet, sker öppet med ord riktat mot någon eller om det är mer subtilt i form av mikroaggressioner. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!