Den 1 december är det dags för första avsnittet av julkalendern "Kronprinsen som försvann"
Den 1 december är det dags för första avsnittet av julkalendern "Kronprinsen som försvann" - Foto: Jessica Gow/Fredrik Sandberg/TT

Julkalendern 2022: "Kronprinsen som försvann" – tider, skådisar och handling

Den 1 december är det dags för det första avsnittet i SVT:s julkalender. I år står både kungligheter och spänning på menyn, i berättelsen som fått namnet "Kronprinsen som försvann". Läs allt om julkalendern 2022 här.


Handlingen i julkalendern 2022: "Kronprinsen som försvann"

– I år bjuder vi tittarna på ett riktigt mäktigt kostymdrama som julkalender. Kronprinsen som försvann är både ett spännande äventyr i den stora världen och en fin berättelse om relationer i den lilla världen. Det blir massor av julmys för såväl gammal som ung, säger Johanna Gårdare, programchef SVT Barn, i ett pressmeddelande.

SVT:s julkalender för 2022 heter "Kronprinsen som försvann" och handlar om kronprinsen Carl Vilhelm Gyllencrona. Han anklagas för att kidnappat sin egen mamma och stadens drottning och tvingas fly slottet. 

Han påbörjar en jakt efter sin försvunna mamma, drottning Lovisa, och träffar flickan Hilda längs vägen. Hon kommer från en helt annan samhällsklass än honom själv, men en oförutsedd vänskap föds.

När sänds julkalendern 2022? Här är alla tider

Julkalendern sänds i SVT1 och på SVT Barn följande tider på vardagar:

  • Klockan 07.15
  • Klockan 18.45

Julkalendern sänds i SVT1 och på SVT Barn följande tider på helger:

  • Klockan 08.45
  • Klockan 18.45

Alla avsnitt av julkalendern 2022 går även att se på SVT Play. Den 1-24 december släpps ett nytt avsnitt klockan 02.00.

Här är skådisarna i julkalendern "Kronprinsen som försvann"

Huvudrollerna i Kronprinsen som försvann spelas av Xavier Canca-Englund, 13 och Kerstin Linden, 14. De får sällskap av Maria Lundqvist, 58, som spelar Hildas farmor Nanni.

Hon tror att årets julkalender kan bli en klassiker, fullproppad med både spänning och dramatik.

Kryptiska hinten om julkalendern: "Alla sagor har inte ett lyckligt slut"

Många historier, och inte minst de som riktar sig till den yngre målgruppen, slutar i dur. Men till Aftonbladet hintar Maria Lundqvist att julkalendern 2022 kan vara ett undantag.

– Vi kan inte avslöja om det slutar lyckligt. Det finns en stor risk att det inte gör det nämligen.

– Jag vet inte om jag får säga det här, men jag kan avslöja att sista avsnittet börjar med frasen: ”Alla sagor har inte ett lyckligt slut”, fyller regissören Tord Danielsson i.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!