Stockholm

Nyfiken på naturvin? Här är 7 goda viner från Systembolaget du måste prova

Sugen på vin? Här är tips på sju trevliga flaskor att testa från Systembolaget.
Sugen på vin? Här är tips på sju trevliga flaskor att testa från Systembolaget. Foto: Systembolaget & Alma Yttergren

Är du sugen på att testa naturvin, men vet inte var du ska börja? Det behöver inte vara så lurigt! En bra start är att ta en kik på Systembolagets utbud. Nyheter24 har listat sju perfekta viner att börja med.

Trenden med naturvin pekar spikrakt uppåt, och det som många kanske trodde var en fluga är definitivt något här för att stanna. 

Läs mer

Trenden med naturvin pekar spikrakt uppåt, och det som många kanske trodde var en fluga är definitivt något här för att stanna. 

Fördomarna mot naturvin är flera: Det är snobbigt, smakar jord och måste beställas från importörer utomlands. 

Jag skulle nog säga att inget av det stämmer, och faktum är dessutom att utbudet på Systembolaget växer stadigt. Det du inte hittar på hyllorna, kan du bara beställa hem i ett klick och så levereras det till valfritt bolag.

Här kan du läsa om 12 goda viner som gästerna alltid älskar.

Vad är naturvin? 

Det finns inga exakta kriterier för vad ett naturvin är, men det finns några kriterier som de flesta brukar vara överens om: 

Naturvin ska vara fritt från tillsatser, och jäsningsprocessen ska vara så naturlig som möjlig. 

Druvorna ska vara ekologiskt eller biodynamiskt odlade, och vinet ska produceras småskaligt. 

Systembolaget började sälja naturvin redan 2012 och i dag finns det både i det fasta sortimentet, att beställa och i det tillfälliga sortimentet. 

10 supergoda viner som kostar omkring 100 kronor

Här är 7 goda naturviner som finns på Systembolaget

Nyheter24 har valt ut sju naturviner som finns på Systembolaget – i antingen butik eller som beställningsvara – som passar perfekt för dig som vill vidga dina naturliga vyer. 

Meinklang Prosa, Österrike

Det här vinet är den godaste hallonsaft du någonsin smakat. Drick det iskallt på eftermiddagen eller som start på kvällen. 

Även mina vänner som hatar rosé gillar Mein Klangs bubbliga rosé eftersom det varken är sött eller beskt, utan bara perfekt...och extremt lättdrucket.  

Det här rosébubblet kan du hitta ute i butiken, annars är det bara att beställa så kommer det till ditt närmsta bolag.

Så här beskriver Systembolaget vinet:

"Fruktigt, pärlande vin med inslag av jordgubbar, röda äpplen, persika, kryddor och blodgrapefrukt. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck eller till rätter av ljust kött, gärna sallader."

Pris: 119 kronor. Nr 74015.

Meinklang Pinot Noir, Österrike  

När vi ändå är inne på Meinklang, så kan jag passa på att säga att det vita Meinklangen (Meinklang Naken) inte är något du behöver prova. 

Den här pinot däremot är faktiskt överraskande god, utan att vara alltför rolig. Har du aldrig druckit naturvin tidigare kommer denna flaska passa dig perfekt. 

Det här vinet är gott till en pasta eller kanske kvällar när du vill fortsätta dricka efter en god middag. Du hittar det oftast ute på hyllorna på Systembolaget, och är inget som behöver beställas. 

Så här beskriver Systembolaget rödvinet:

"Bärig smak med inslag av skogshallon, färska örter, körsbär, mineral och viol. Serveras vid cirka 16°C till vegetariska rätter, till rätter av fisk, eller till rätter av ljust kött."

Pris: 139 kronor. Nr 75093.

Scheuermann Vin de Soda, Tyskland  

Det här bubblet köper jag varje gång jag går till Systemet, och jag är inte ensam om det. Från att ha varit i det tillfälliga sortimentet, har flera butiker plockat in den till det ordinarie. 

Det här är helt enkelt det ultimata mousserande vinet, och ett perfekt naturbubbel att testa. Inte ens min pappa som brukar vara lite negativt inställd till min smak på vin älskar detta.  

Så här beskriver Systembolaget flaskan: 

"Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, honungsmelon, krusbär, örter och citron. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur, gärna sallader."

Pris: 159 kronor. Nr 55904. 

Milan Nestarec Oragech, Tjeckien

Ska du dricka naturvin måste du ju såklart testa ett orange. Etiketten är festlig, färgen kul och smaken mums. 

Här kommer du känna att det inte smakar som någon gammal tråkig Chablis. Det kommer smaka lite annorlunda om du aldrig druckit naturvin, utan att för den delen vara stökigt (ett favoritord för många naturvinsfantaster, som egentigen känns lite passé). 

Det här är gott, pyttelite strävt och lagom roligt. 

Så här beskriver Systembolaget det orange vinet:

"Nyanserad, fruktig, karaktärsfull smak med liten strävhet, inslag av röda äpplen, apelsinskal, aprikos, blodgrapefrukt, halm och nötter. Serveras vid 8-10°C till vegetariska rätter eller till rätter av ljust kött." 

Pris; 195 kronor. Nr 92658.

Arndorfer Grüner Veltliner, Österrike 

Om vi ska börja med utseendet, så gör både formen och den gröna färgen mig glad. Att den sedan innehåller en liter vin gör mig på ett ännu lite gladare humör. 

Det här är ett vitt vin som alla älskar. Fruktigt, lite syrligt och till ett bra pris passar det perfekt som husvin. 

Du hittar det i runt 30 Systembolag runt om i landet, annars är det bara att beställa. 

"Fruktig smak med inslag av päron, vitpeppar, honungsmelon, örter och citrus. Serveras vid 8-10°C till vegetariska rätter, eller till rätter av ljust kött."

Pris: 185 kronor. Nr 83136.

Jérôme Arnoux Tradition, Frankrike 

Det här är också ett vin som ingen kommer att tacka nej till, och det är också därför det dyker upp på de flesta fester nuförtiden ihop med bubblet från samma producent. 

Tillverkat av Jérôme Arnoux, som är så mycket Jura man kan bli, smakar det här vinet lite mineral och lite kanel. Servera det lagom kallt till precis allt eller bara drick det utan någonting till. 

Det ingår i det ordinarie sortimentet och hittas oftast ute i hyllorna på bolaget.

Så här skriver Systembolaget: 

"Kryddig, nyanserad smak med inslag av jordgubbar, pomerans, kanel, torkade tranbär, muskot och mineral. Serveras vid 14-16°C till rätter av stekt fisk eller ljust kött, kallskuret och sallader."

Pris: 189 kronor. Nr 52533.

Jérôme Arnoux Brut Nature, Frankrike 

Sist men inte minst, i denna lista av naturviner, som lätt slinker ner är den här cremanten från Jura. 

Festligt, lite mineraligt och väldigt kul att dricka. Ett vin jag (och flera med mig) blir glad av. 

Finns i vissa butiker, men säkrast är att beställa hem det. 

Så här beskriver Systembolaget bubblet: 

"Fruktig, ungdomlig , mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, mineral, honungsmelon, örter, krusbär och lime. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur, gärna sallader."

Pris: 188 kronor. Nr 56071.

10 prisvärda bubbel kring hundralappen – och 3 som alltid floppar

Premium
Engångsbetalning - snabbt och enkelt
Detta är en låst artikel. Logga in om du redan har köpt den.
Läs våra köpvillkor här.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.