Vad händer egentligen bakom kulisserna på tävlingarna i Robinson 2023?
Vad händer egentligen bakom kulisserna på tävlingarna? - Foto: Skärmavbild/TV4/Robinson

Sanningen bakom tävlingarna i Robinson 2023 – som tittarna inte får se: “Bryt!”

För Nyheter24 avslöjar Amanda Eliasson, en av deltagarna i Robinson 2023, vad som händer när något går fel på tävlingarna – en detalj som tittarna inte får ta del av...


Robinson 2023 har nu pågått i några veckor, och deltagarna har redan hunnit bli rejält hungriga, bitna av sandloppor och lite irriterade på varandra. På matsedeln på stränderna i Malaysia står främst kokosnötter samt en och annan fisk om man har tur. 

Här kan du läsa alla våra artiklar om Robinson 2023

Robinson 2023 – sanningen om reglerna på tävlingarna

Anders Lundin går igenom tävlingsreglerna. Foto: TV4/Robinson

Robinson-deltagarna kan däremot få tillgång till mer mat, främst genom att vinna pristävlingar. Där kan det vinnande laget kamma hem allt från en påse ris till ett välbehövligt kokkärl. Deltagarna kämpar sig även igenom Robinson-tävlingar, där det förlorande laget hamnar i öråd, och diverse immunitetstävlingar. 

Amanda om tävlingarna i Robinson 2023: "Har ni förstått?"

Den som i tv-rutan förklarar vad tävlingarna i Robinson 2023 går ut på är programledaren Anders Lundin. Men de allra flesta som kollar på överlevnadsprogrammet har nog ställt sig frågan: Hur förstår egentligen deltagarna de komplicerade reglerna under tävlingen? 

Deltagaren Olivia Baldwin, som var med i Robinson 2021, inspelad i de svenska skogarna, har tidigare avslöjat att det finns en tävlingsansvarig som går igenom tävlingarna. För Nyheter24 berättar Amanda Eliasson att det var samma upplägg i Robinson 2023. 

– Det är ju jättestor produktion och de går igenom tävlingen så grundligt med oss innan. ”Har ni förstått momentet? Förstår ni var ni ska börja?”, berättar Amanda. 

Amanda Eliasson är en av de mest färgstarka karaktärerna. Foto: TV4/Robinson

Robinson-deltagaren Amanda Eliasson: "Jag missade startskottet"

Under tävlingarna i Robinson är det nämligen ofta många moment, där det ena är krångligare än det andra. Amanda förklarar att produktionen därmed går igenom allt väldigt noga. 

– För att man ska inte misslyckas så blir man lotsad genom tävlingen och det ser man inte som tittare. Det är många som har frågat mig hur väl de går igenom tävlingen och om vi fattar när Anders förklarar. Och nej, man lyssnar på Anders och tänker “WHAT?”. Sen börjar de förklara och då förstår man alltihop, säger Amanda.  

Tävlingarna innefattar ofta många svåra moment. Foto: TV4/Robinson

Trots tydlig genomgång innan start så förklarar Amanda att hon är en av de Robinson-deltagare som ändå missuppfattade tävlingen en gång. 

– På stegtävlingen så skulle jag springa genom den här labyrinten först. Då säger de åt oss att ställa oss mållinjen och så skulle de ta något pressfoto, berättar Amanda och fortsätter: 

– Och sen säger de bara “gå”. Man ser inte det, men jag missade hela startskottet för jag fattade ingenting. Men jag tog mig ut ändå!

Anders Lundin är programledare i Robinson 2023. Foto: TV4/Robinson

Robinson 2023: Det händer bakom kulisserna på tävlingarna

Amanda Eliasson berättar att det däremot aldrig rör sig om några omtagningar under tävlingarna i Robinson. 

– Nej, aldrig. Det är om någonting skulle faila, att någonting ramlar ner eller går sönder. Men så fort det sker så är det: “Bryt, stanna!”. Alla bara stannar upp och det fixas på några sekunder.

Och om något behöver åtgärdas så gäller det att deltagarna står kvar på prick samma ställe innan man sätter igång igen. 

– Det är på mikromillimetern. “Vi ser på film att du står här. Du ska stå här”, förklarar Amanda.

Här kan du läsa Amanda Eliassons svar på romansryktet mellan henne och Erik Wahrolén i Robinson 2023

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!