Nyheter24 listar tio svenska skräckfilmer som är både läskiga och bra.
Nyheter24 listar tio svenska skräckfilmer som är både läskiga och bra. - Foto: Mikael Andersson/TT och Stella Pictures

Svensk skräckfilm när den är som bäst – 10 läskiga tips

Svensk skräckfilm kan vara minst lika bra som amerikansk eller brittisk, även om utbudet är desto mindre. Nyheter24 listar tio svenska skräckfilmer som kommer att ge dig kalla kårar.


Är du sugen på att se en skräckfilm, samtidigt som du känner att du betat av de internationella klassikerna? Då kanske det är läge att slå på en svensk skräckfilm i stället.

Svensk skräckfilm – 10 läskiga tips 

Även om utbudet av svenska skräckfilmer inte är lika stort som exempelvis det amerikanska finns det faktiskt flera sevärda alternativ att välja mellan. 

Nedan listar Nyheter24 tio läskiga tips. 

Strandvaskaren (2004)

Skräckfilmen utspelar sig på Hellestads internatskola, där tre elever mördats av bonde, som senare dränkte sig själv i en närliggande sjö, hundra år tidigare. Sedan dess har en legend om "strandvaskaren" börjat ta form och när eleven Sara skriver ett skolarbete på temat börjar mystiska saker plötsligt hända på skolan... 

Gräns (2018)

En film som blandar skräck med fantasy och kriminaldrama. Handlingen följer en tulltjänsteman med ett sjätte sinne för att identifiera smugglare. Hennes liv tar en oväntad vändning när hon möter en person med liknande egenskaper...

Halloween: När går man bus eller godis? Här är svaret!

Besökarna (1988)

En kultklassad skräckfilm, med bland andra Kjell Bergqvist, där en familj flyttar in i ett gammalt hus och snart börjar uppleva övernaturliga händelser. 

Körkarlen (1921)

En klassisk skräckfilm (och stumfilm) baserad på Selma Lagerlöfs roman. Filmen följer en alkoholiserad man på nyårsafton, där han får möta Döden själv och konfronteras med sina misstag i livet.

Halloween 2023: Pynt och dekorationer i hemmet

Låt den rätte komma in (2004)

En minst sagt unik vampyrfilm som blandar skräck med ett gripande romantiskt drama. Filmen kretsar kring den unge Oskar som inleder en vänskap med en vampyrflicka. 

Psalm 21 (2009)

En psykologisk skräckfilm där en präst upptäcker hemligheter om sin avlidne far, vilket leder honom på en mörk och övernaturlig väg av upptäckter där trosfrågor ställs på sin spets.

Andra sidan (2020)

Filmen handlar om en familj som flyttar in i ett nytt hus och som snart börjar märka att allt inte står rätt till. Sonen i familjen börjar uppföra sig alltmer konstigt och pappan misstänker att det tycks ha med huset att göra... En rysare som använder sig av välkända skräckelement såsom spöken och övernaturliga fenomen för att skapa en kuslig atmosfär.

Vittra (2012)

En grupp vänner beger sig till en stuga i skogen, men deras trevliga helg förvandlas snart till ett mardrömsscenario när de upptäcker att de inte är ensamma. En klassisk skräckhistoria helt enkelt.

Halloween 2023: Kläder och outfits – vad ska man ha på sig?

Midsommar (2019)

En svensk-amerikansk psykologisk skräckfilm som skildrar ett amerikanskt par vars resa till, och midsommarfirande i, svenska Hälsingland blir någonting helt annat än vad de tänkt sig. Tänk sekt + midsommarafton... 

Sleepwalker (2000)

Filmen följer huvudpersonen Ulrik vars familj plötsligt är spårlöst borta en morgon, samtidigt som 45-åringen själv är täckt av blod. Snart förstår han att han går i sömnen – men vad har egentligen hänt?

Bästa skräckfilmerna – enligt publiken

Vilka som är de absolut bästa skräckfilmerna råder det förstås delade meningar om, men här nedan hittar du några av de med allra högst betyg.

Bästa skräckfilmerna: Här är publikens 30 favoriter

Bra skräckfilmer – 30 tips

Om filmerna ovan inte låter som något för dig finns det förstås andra, riktigt läskiga, skräckfilmer att se. Här hittar du 30 av de bästa och läskigaste skräckfilmerna

Senaste nytt

Renée Nybergs enorma miljonregn – så mycket tjänar TV4-profilen

1 timme sedan

Se bilderna: Här dyker Gunilla Persson upp i Karlstad – sjunger med fans

1 timme sedan
Natten innan den femte deltävlingen dyker Gunilla Persson upp på genrepet i Karlstad. – Jag älskar Melodifestivalen och tycker det är kul att titta på min konkurrens, säger hon till Aftonbladet.

Islands medverkan i ESC kan avgöras i kväll

2 timmar sedan
Bojkott eller inte? Islands medverkan i Eurovision Song Contest kan avgöras på lördagen. Då utses nämligen årets vinnare i Söngvakeppnin, den isländska melodifestivalen. I år är det vinnaren som, i samråd med public servicebolaget Rúv, bestämmer om Island ska delta i tävlingen eller inte.

Richards tolkar Lou Reed på hyllningsalbum

3 timmar sedan
Keith Richards, 80, medverkar på ett hyllningsalbum till Lou Reed med en cover på låten "I'm waiting for the man".

Favoriter med blandade känslor

idag 08:46
Blir det en skånsk dragdrottning, norska tvillingar eller norrländsk gospel i finalen i Friends Arena? I kväll avgörs sista deltävlingen i Melodifestivalen.

Så ofta nämner Bianca Ingrosso Caia – utan att märka det som reklam

idag 08:25
Influencers är dåliga på att reklammärka sina kommersiella inlägg i sociala medier, visar en ny EU-granskning. Syns samma tendenser på Bianca Ingrossos Youtube, och i utsträckningen hon pratar om Caia Cosmetics utan att märka det som reklam? Vi lät AI undersöka saken – det här kom vi fram till.