Känner du igen Markus Torgeby i "Husdrömmar dokumentär"?
Känner du igen Markus Torgeby i "Husdrömmar dokumentär"? - Foto: SVT/Pressbild

Därför känner du igen Markus Torgeby i "Husdrömmar dokumentär"

En ny variant av SVT:s långkörare "Husdrömmar", med programtiteln "Husdrömmar dokumentär", har premiär under torsdagen. Tycker du att deltagaren Markus Torgeby ser bekant ut? Det är inte så konstigt.


Under våren sändes den tionde säsongen av "Husdrömmar" – i vanlig ordning under ledning av Anne Lundberg och arkitekten Gert Wingårdh

Men alla tittare var inte helt nöjda med de projekt som inkluderats i programmet, vilket Nyheter24 då rapporterade om. Missnöjet gällde allt från den budget de medverkande hade till vilka husdrömmar man valt att inkludera.

Tittarna rasar mot SVT:s senaste säsong av Husdrömmar: "Pinsamt"

SVT sänder "Husdrömmar dokumentär"

I juni meddelade SVT att man, under hösten, skulle sända en ny variant av programmet: "Husdrömmar dokumentär". 

"En helt ny serie som följer annorlunda byggprojekt om olika sätt att leva sin dröm. Lisa och Christoffer bygger om en italiensk skolbuss till sitt nya hem. I Jämtland bär Markus ett hus uppför ett berg. Arkitekten Andreas vill skapa ett fulländat trähus på stranden", skrev produktionen om programmet då. 

Markus Torgeby har skrivit flera böcker

Och på torsdagen den 26 oktober, klockan 20.30 i SVT, sänds premiäravsnittet. I detta får man följa Frida och Markus Torgeby i de jämtländska fjällen, där de ska bygga en stuga på en bergstopp.

Men kanske tycker du, när du tittar på programmet, att Markus ser lite bekant ut? Det är inte så konstigt. Utöver att han kan ha flimrat förbi i ditt flöde på Instagram, där han har drygt 19 000 följare, har han ett förflutet som marathonlöpare.

Under fyra år levde han dessutom ensam i en kåta i den jämtländska skogen – något som föranlett flera böcker: "Löparens hjärta" och "Sova ute: Om att finna sitt lugn i naturen".

Husdrömmar-Marie säljer villan – känslosamma avskedet: "Sörjer"

Markus Torgeby: "Tolv minus är den ultimata sovtemperaturen"

För ja, Markus tid i vildmarken har gett honom perspektiv på både det ena och det andra: bland annat hur kallt det egentligen bör vara där man sover.

– Jag skulle säga att tolv minus är den optimala sovtemperaturen. Som förr i tiden - så var det på alla övervåningar då. I dag är det liksom “det ska man inte ha”. Det ska bara vara ett överflöd av allt jämt. Och så undrar vi varför vi mår dåligt, säger han i podden Dagens människa, enligt Dagen

Den som inte sett Markus på Instagram eller läst hans böcker kan ha skymtat honom i Youtube-serien "Väx upp för f*n" tillsammans med artisten Oscar Zia som då skulle få prova på just livet i vildmarken. 

Läs fler artiklar om Husdrömmar i SVT här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!