Katia Winter spelar Jenny Andersson i TV4-serien "Estonia".
Katia Winter spelar Jenny Andersson i TV4-serien "Estonia". - Foto: Stella Pictures och TV4

Därför känner du igen Katia Winter i "Estonia" på TV4

I TV4:s nya storserie "Estonia" spelar Katia Winter en av huvudrollerna. Tycker du att skådespelerskan ser bekant ut? Det är inte så konstigt.


M/S Estonia lämnade Tallin i Estland den 27 september 1994, men nådde aldrig fram till Stockholm. Efter midnatt, den 28 september, förliste fartyget i Östersjön och 852 personer omkom.

Allt om Estoniakatastrofen: Antal döda, överlevande och tiden då M/S Estonia sjönk

"Estonia" på TV4 skildrar Estoniakatastrofen

Estoniakatastrofen har varit föremål för flera dokumentärer och böcker. Nu kommer en dramaserie, med premiär den 30 oktober i TV4, som ska skildra förlisningen.

- Det är omöjligt att ge en heltäckande bild av den här ofattbara tragedin, men vi har försökt skildra det ovärdiga efterspelet och den politiska kohandeln som präglade den internationella haverikommissionen. För mig är det obegripligt att vi fortfarande inte vet exakt vad som hände eller vem som bär ansvaret, har regissören Måns Månsson sagt i ett pressmeddelande.

TV4 gör storserie om Estoniakatastrofen

Katia Winter spelar Jenny Andersson i "Estonia"

På rollistan för "Estonia" finns svenska, finska och estniska skådespelare. I en av huvudrollerna, som Jenny Andersson, hittar vi den svenska Katia Winter

Och om du tycker att Winter ser bekant ut är det inte så konstigt. Hon har nämligen ett imponerande cv i bagaget. 

Malin Perssons pappa dog på Estonia – nu skådespelar hon i TV4-serien om katastrofen

Katia Winter i "Solsidan" – spelade mot Peter Apelgren

I svensk tv har Katia Winter till exempel synts i rollen som Suzy i den sjätte säsongen av "Solsidan", där hon då spelade Peter Apelgrens andra hälft. 

– Att göra ”Solsidan” i våras var verkligen otroligt kul, och Suzy är en helt annan typ av karaktär än vad jag har gjort tidigare. Det känns extra kul att få göra något så svenskt som ”Solsidan” eftersom jag i princip bara har jobbat i internationella produktioner tidigare, sa Winter om rollen i ett pressmeddelande då.

Katia Winter var med i "Dexter" och "NCIS"

För ja, Katia Winter har framför allt gjort roller utomlands – bland annat i Hollywood. Hon axlade bland annat den återkommande rollen som strippan Nadia i succéserien "Dexter" och har dessutom synts i långköraren NCIS. Hon har dessutom spelat mot giganter som Samuel L Jackson i filmen "Arena".

Men för DN har skådisen berättat att Hollywood inte var någonting för henne.

– Hollywood känns så jävla långt borta från resten av världen. Det är svårt att förklara, men det är en stad som aldrig växer upp. Hollywoodbubblan gör att folk aldrig åldras, man fastnar. Man tar inte del av saker som händer i resten av världen. Jag fick otroligt dålig inspiration av att bo där, och jag tror att jag blev en sämre skådespelare av det, sa hon till tidningen då.

Katia Winter bor nu i Sverige med pojkvännen

Numera bor Katia Winter i Sverige igen. Mer specifikt huserar hon, enligt Damernas Värld, på en gård drygt två timmar från Stockholm tillsammans med sin brittiska pojkvän.

/
TV4
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!