Här filmas sprickan på styrbordssidan av Estonia
Här filmas sprickan på styrbordssidan. - Foto: Leif R Jansson/TT och Magnus Lejhall/TT

Nya bevisen från vraket – så sjönk Estonia: “Väldigt intressant”

Hösten 1994 var passagerarfartyget Estonia på väg från Tallinn till Stockholm, men kom aldrig fram. Fartyget sjönk mitt i Östersjön och 852 människor dog. Nyheter24 reder ut allt om förlisningen, den omdiskuterade dokumentären och de nya bevisen.


Estoniakatastrofen som inträffade den 28 september 1994 har blivit en av de mest omtalade sjöolyckorna genom tiderna. M/S Estonia var på väg från Estlands huvudstad Tallinn till Stockholm, men under den stormiga septembernatten sjönk passagerarfärjan. 

När sjönk Estonia?

När M/S Estonia lämnade Tallinn den 27 september 1994 var det en vanlig blåsig höstkväll. Men under kvällen och natten blev vinden allt starkare, och vågorna växte sig högre. Till slut, den 28 september strax före klockan ett på natten, kapsejsade passagerarfärjan och sjönk på under en timme. 

Problem att bärga Estonias bogramp – riskerar att spricka

Estonia förliste mitt på Östersjön

Estoniakatastrofen orsakades enligt haveriutredningen 1997 av att fartygets bogvisir lossnade, detta till följd av kraftiga vågor. Det här ska ha gjort att stora mängder vatten forsade in på bildäck och fartyget började snabbt luta åt höger. 

Panik utbröt ombord och från båtdäck hoppade passagerare i vattnet. Inga livbåtar kunde sjösättas på grund av den kraftiga lutningen och vinden slet loss många av de uppblåsbara flottarna. Vissa personer lyckades klättra upp i livflottar som flöt runt fartyget, men endast 137 av passagerarna kom i land igen. 

Bilder från räddningsaktionen av M/S Estonia 

Grodmän i samband med räddningsaktionen. Foto: Leif R Jansson/TT
En livbåt flyter uppochnervänd i samband med räddningsaktionen. Leif R Jansson/TT
En grodman från räddningspersonalen simmar upp på en livflotte. Leif R Jansson/TT
Passagerarfartyget M/S Estonias bogvisir. Jan Collsiöö/TT

Antal döda på Estonia – hur många dog ombord?

Ombord på M/S Estonia fanns 989 personer. Vid katastrofen omkom 852 personer, varav 501 var svenskar. 

Överlevande från Estonia söker svar

Totalt räddades 94 passagerare och 43 besättningsmedlemmar. Överlevare och anhöriga har genom åren krävt att förloppet då Estonia sjönk måste utredas ytterligare. 

Discovery-Dokumentären “Estonia: Fyndet som ändrar allt”

Den omtalade dokumentären "Estonia: Fyndet som ändrar allt” väckte stor uppmärksamhet under 2020. I dokumentärserien på Discovery avslöjades ett aldrig tidigare dokumenterat hål i skrovet. Efter dokumentären startades därför en ny utredning. 

Nya bevis om hur M/S Estonia sjönk

Genom åren har många teorier om förlisningen presenterats, något som har tvingat fram nya utredningar. I oktober 2023 avslöjade SVT de slutsatser som dragits från haverikommissionens nya analys. 

I Discovery-dokumentären påstod man att Estonias vrak vilar på lös lera. Men de nya analyserna visar att Estonia faktiskt vilar på urberg och hård havsbotten. 

Robot tog sig 80 meter in på Estonias bildäck

Haverikommisionen har filmat på Estonias bildäck, samt bärgat bilrampen. Det här utgör nya bevis för hur fartyget förliste, och bekräftar att fartyget sjönk på det sätt som konstaterades redan i samband med olyckan. Att bogvisiret lossnade och drog medd sig bilrampen, vilket lämnade färjan vidöppen. 

– Det är väldigt intressant för man ser att den vita målarfärgen är kvar. Det finns inga tecken på explosion eller liknande utan allt stämmer väl överens med den tidigare rapporten att skadorna uppkommit när fartyget träffade botten, uppger Jonas Bäckstrand, ordförande på Statens haverikommission, enligt SVT

Film som här filmar sprickan på styrbordssidan. Magnus Lejhall/TT

På de nya filmerna inifrån bildäck ser man nämligen det omtalade hålet i skrovet. I dokumentärserien på Discovery påstods det att hålet hade uppstått innan fartyget sjönk till botten. Det här demonstrerades med grafik, som senare skulle visa sig inte stämma. 

“Estonia” på TV4 – då har serien premiär 

Hösten 2023 sänds dramatiseringen av Estoniakatastrofen på TV4. “Estonia” har premiär den 15 oktober på TV4 Play för alla med Plus. På TV4-kanalen har serien premiär den 30 oktober.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!