"Trolltider - legenden om bergatrollet" är SVT:s julkalender 2023.
"Trolltider - legenden om bergatrollet" är SVT:s julkalender 2023. - Foto: Johan Paulin/SVT

Julkalendern 2023 har haft premiär – här är tittarnas dom

"Trolltider – legenden om Bergatrollet" har äntligen haft premiär i SVT och tittarna har redan börjat tycka till om julkalendern i sociala medier.


Årets julkalender i SVT har äntligen haft premiär och denna gång går den under titeln "Trolltider – legenden om Bergatrollet". Som namnet indikerar är det en nytappning på den uppskattade julkalendern från 1979 och 1985.

– Vi tar minnet av gamla "Trolltider" och översätter det till i dag. Det blir en ny historia men mer spännande. "Sunes jul" ska möta "Sagan om ringen", fast det ska passa för hela familjen, har regissören Lisa Farzaneh tidigare sagt till TT

Flera kända skådespelare i julkalendern 2023

I "Trolltider – legenden om Bergatrollet" får vi se välkända skådespelare så som Kjell Bergqvist, Nour El-Refai och Malte Gårdinger. 

Men huvudpersonerna i julkalendern – Saga och Love – de spelas av två nya stjärnskott: Matilda Gross, som tidigare gjort flera musikaler, och Ossian Skarsgård, som bland annat synts i långfilmen "Bränn alla mina brev".

Ossian Skarsgård – allt du vill veta om skådisen i julkalendern 2023: Föräldrar, syskon och ålder

Det tycker tittarna om "Trolltider – legenden om Bergatrollet"

Men vad tycker då tittarna efter det första avsnittet? När SVT delade med sig av en bild, med texten "Äntligen är julkalendern här", på Facebook var publiken inte sena med att tycka till om "Trolltider – legenden om Bergatrollet".

Och ja, tittarna är övervägande positiva hittills. Såhär skriver några av dem:

"Otrolig start för oss som älskade den äldre versionen. Så mysigt att få återuppleva med barnen. Fint jobb med stämning och musiken."

"Verkar spännande. Nyss sett första. Ser fram emot nästa avsnitt."

"Mysig julkalender. Såg just första avsnittet."

"Jättefin!"

"Helt fantastisk äntligen en julkalender som är värdig denna årstiden."

"Sitter här och småler vid frukostbordet. Är så där barnsligt förtjust igen och längtan till nästa avsnitt finns. Nour som Mara är ju klockren! Bra rollbesättning, fantastisk känsla och underbar scenografi! Bra jobbat."

Foto: Skärmavbild/Facebook/SVT

Men det finns också de som inte är lika förtjusta, utan som i stället beskriver julkalendern som "skitdålig". Alla är heller inte helt nöjda med att man spinner vidare på "Trolltider" från förr. 

"Första avsnittet är för mycket likt originalet! Scenen där de knådar degen t.ex. och har samma sång som i originalet!", skriver en person.

"Kom på något nytt istället, är så trött på alla remakes, orginalet är bättre, från 1979", skriver en annan, medan en tredje skriver: 

"Var det något fel på den gamla?"

Foto: Skärmavbild/Facebook/SVT

En tittare menar också på att det är synd att "avsnitten är så korta nu för tiden". 

Vad tycker du om SVT:s julkalender 2023? Rösta i pollen nedan!

SVT
/
Vad tycker du om SVT:s julkalender 2023?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Raye slår rekord på Brit Awards

idag 01:44

Smith och Wickihalder kvalade till final

igår 23:32
Annika Wickihalder och Jay Smith knep de två sista finalplatserna genom att kvala in. Något som nu väcker kritik, eftersom de tävlade i deltävlingen sekunderna innan.

Smith och Wickihalder kvalade till final

igår 21:54
Det blir de två tidigare "Idol"-deltagarna Annika Wickihalder och Jay Smith som tar de två sista finalplatserna efter finalkvalet. De möter bland andra Danny Saucedo och Smash Into Pieces i Friends Arena nästa helg.

Marcus & Martinus höll för favorittrycket

igår 20:08
Marcus & Martinus och Medina går direkt till final i Melodifestivalen. Trots att den norska tvillingduon var favorittippade tog de inte segern för given. Man vet aldrig med tv, vem som går vidare. Vi är bara tacksamma för alla som har röstat på oss, säger de.

Lykke Li tolkar Cash – och hintar om ny musik

igår 15:34
Artisten Lykke Li har släppt en cover av countrylegendaren Johnny Cash stora hit "Ring of fire" från 1963. Låten, som släpptes på fredagen, dyker upp i den nya Netflix-filmen "Damsel" med premiär den 8 mars, skriver Variety.

Norska Beck-stjärnan i chock över Marcus och Martinus Mello-medverkan

igår 15:18
Den norska skådespelaren Kristofer Hivju, känd från Beck och Game of Thrones, blir förvånad när han hör att Marcus och Martinus ska delta i den svenska melodifestivalen. – Det är ju sinnessjukt!, säger han till Expressen.