"Trolltider - legenden om Bergatrollet" har lovordats av tittarna.
"Trolltider - legenden om Bergatrollet" har lovordats av tittarna. - Foto: Johan Paulin/SVT

Kaoset bakom kulisserna av julkalendern: "Helt infekterade"

Årets julkalender i SVT har av många tittare höjts till skyarna för den vackra scenografin och karaktärernas kostymer. Men inspelningen av "Trolltider – legenden om Bergatrollet" var inte helt enkel för skådisarna.


Till mångas stora glädje är det i år en nytappning av SVT:s julkalender "Trolltider" från 1979 och 1985 som sänds varje morgon och kväll.

I den nya julkalendern, som går under titeln "Trolltider - legenden om Bergatrollet", får tittarna följa människoflickan Saga, spelad av Matilda Gross, och trollpojken Love, spelad av Ossian Skarsgård, i deras kamp för att förhindra Bergatrollet från att vakna till liv.

Allt om Ossian Skarsgård: Ålder, syskon och rollen i julkalendern 2023

Lovord för "Trolltider – legenden om Bergatrollet"

Redan efter det första avsnittet av julkalendern 2023 hyllades "Trolltider – legenden om Bergatrollet" av tittarna på SVT:s Facebook-sida.

"Bra rollbesättning, fantastisk känsla och underbar scenografi! Bra jobbat", skrev en person.

Julkalendern 2023 har haft premiär – här är tittarnas dom

Kjell Bergqvist: "Som att spela under vatten"

Och visst ligger det en hel del arbete bakom scenografin samt karaktärernas kostymer. Faktum är att flera av skådespelarna hade det lite besvärligt med rekvisitan. 

Flera av de som spelar troll i julkalendern, däribland Malte Gårdinger och Kjell Bergqvist, bar nämligen mörkbruna linser, vilka gjorde det svårt att se. 

– Ni såg ju helt infekterade ut i ögonen, det såg faktiskt hemskt ut. Det var ju också dammigt i lagerlokalen och så fick ni lite skymd sikt i dem, säger Nour el Refai om motspelarnas linser till Aftonbladet, samtidigt som Bergqvist berättar att han ibland hade svårt att se de andra skådespelarna.

– Så vi körde en eller två repetitioner innan man stoppade i linserna och så fick man passa på att ta ur dem när man hade lite längre pauser. Det var lite som att spela under vatten.

Nour el Refai: "På väg att trilla och bryta benen"

Även Nour el Refai, som spelar häxan Mara, hade problem under inspelningen – men inte med linserna, utan själva scenografin.

– Det var några situationer när man kände att man var på väg att trilla och bryta benen. Det är ju en jättefin scenografi som ser ut som sten men som är papper. Ibland har man lutat sig in och bara fallit rakt igenom. Jag hade ju höga skor och en lång mantel som hängde efter mig, ett släp jag trasslade in mig i, det var mycket trill, säger hon till Aftonbladet.

/
SVT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!