Anne Lundberg och Gert Wingårdh
Anne Lundberg och Gert Wingårdh är programledare för Husdrömmar på SVT. Nu har programmet dragit på sig flera anmälningar till Granskningsnämnden. - Foto: Christoffer Lomfors/SVT, SVT, Granskningsnämnden

Husdrömmar anmäls: "Att SVT sände är en skam"

I Husdrömmar så ägnas en timme åt att följa paret Drivstedt som byggt sitt drömhus på Värmdö. För bygget hade de först budgeterat 10 miljoner kronor. Men prislappen skenade iväg och landade slutligen på 14 miljoner. Samma vecka som avsnittet sändes på SVT så stod det klart att paret tagit ett beslut som rört upp starka känslor – och nu kan Nyheter24 avslöja att det aktuella avsnittet av Husdrömmar har dragit på sig flera anmälningar till Granskningsnämnden.


Huset har de döpt till Villa Drivstedt. Beläget på Värmdö utanför Stockholm så har det gifta paret Ausra och Patrik Drivstedt byggt vad de kallar sitt drömhus.

Ausra och Patrik Drivstedt byggde sitt drömhus på Värmdö – visades i Husdrömmar

225 kvadratmeter stort, svartmålad fasad, panoramadörrar och en air av feng shui. Familjens budget för huset var 10 miljoner kronor. Men snabbt skenade kostnaderna iväg. Sprängningar och förseningar var några av de saker som kom att kosta – och hittills har huset kostat paret Drivstedt 14 miljoner kronor.

Familjen Drivstedts hus på Värmdö. Bildkälla: SVT
Paret Drivstedt har byggt och sålt flera hus tidigare. Deras senaste hus på Värmdö är med i den senaste säsongen av SVT-programmet Husdrömmar. Bildkälla: SVT

Ausra och Patriks unika hus var ett av objekten i SVT-programmet Husdrömmar, som är inne på sin elfte säsong. 

Där får Ausra och Patrik beröm av programledaren och arkitekten Gert Wingårdh, som liknar ett av rummen med en svit på ett lyxhotell.

– Jag blir avundsjuk på det här. Det är bara att konstatera, säger Gert Wingårdh i Husdrömmar.

Gert Wingårdh säger att han är avundsjuk på parets hus. Bildkälla: SVT

Programledaren Anne Lundberg är även hon imponerad av det färdiga resultatet. 

– Jag älskar när gränsen mellan ute och inne suddas ut. De går att öppna?, säger Anne under inspektionen av huset i Husdrömmar, och stegar fram mot panoramadörrarna.

– Absolut. Man tar in naturen, säger Patrik till Anne och hjälper henne att öppna dörrarna.

– Åh!. Gud så härligt! Nu är det vinter, snöigt och det regnar. Men tänk på sommaren! Tänk när det prunkar här ute, allt är grönt och det är blommor. Barnen springer ut och in, utbrister Anne.

– Ja och sätta igång grillen. Det är vårt drömhus detta, säger Patrik.

Anne Lundberg och Patrik tar en rundtur i det färdiga huset på Värmdö. Anne är imponerad av resultatet. Bildkälla: SVT
Anne Lundberg drömmer sig bort om att möta våren och sommaren i huset. Bildkälla: SVT

Lägger ut huset till försäljning – samma vecka som Husdrömmar sänds på SVT

Samma vecka som SVT sänder avsnittet där Patrik och Ausras hus visas så avslöjar tidningen Expressen att paret valt att sälja sitt hus. På Hemnet har mäklarfirman Bjurfors lagt ut annonsen, som visar att huset har ett utgångspris på 10 995 000 kronor.

Första visningen äger rum den 8 april – exakt två veckor efter att huset har synts i Husdrömmar. Det avsnittet hade 719 000 tittare, enligt mätningar från MMS.

Familjens hus var med i Husdrömmar. Samma vecka som programmet sändes la de ut det till försäljning. Bildkälla: Hemnet

I Expressen har krönikören Anna Gullberg riktat hård kritik mot SVT. Under rubriken "SVT hjälper familj att kränga lyxvilla" skriver Gullberg att det här är det tredje huset som familjen bygger och sedan säljer.

"Bygga tre på raken, det kräver något alldeles extra. Och det här huset har, enligt ägarna, förlåt säljarna, dragit över budget med fyra miljoner. Ett fynd alltså? Eller tänkt att krängas från början?", skriver Gullberg.

Hon refererar sedan till radio och tv-lagen om otillbörligt gynnande.

"Program som inte är reklam får inte otillbörligt gynna kommersiella intressen". Det vill säga: inte uppmuntra till inköp, eller andra säljfrämjande inslag, eller framhäva en vara på ett otillbörligt sätt", skriver Gullberg i Expressen, och avslutar med en syrlig känga till SVT som hon menar borde "två sina händer".

Gert och Anne besöker paret Drivstedts hus på Värmdö. Bildkälla: SVT

Flera anmälningar till Granskningsnämnden 

Sedan år 2016 så har Granskningsnämnden fått in flera anmälningar gällande Husdrömmar. Bara en gång har programmet fällts – år 2016 för ett inslag om passivhus. Då hade SVT inte varit tillräckligt tydliga i sin jämförelsegrafik som handlade om direktverkande el och passivhusets energiförbrukning.

Nu kan Nyheter24 avslöja att Granskningsnämnden fått in flera anmälningar om avsnittet av Husdrömmar där familjen Drivstedts hus är i fokus. 

Anne Lundberg i familjen Drivstedts hus på Värmdö. Bildkälla: SVT

Nyheter24 har tagit del av anmälningarna mot programmet. En upprörd tittare undrar hur det är möjligt att att säljarna och mäklarna får "en timmes gratis reklam på bästa sändningstid i public service!?".

"Detta är ju helt sinnessjukt. Detta är korruption. Jag anser att det finns en uppenbar risk att säljarna av denna fastighet har fått en otillbörlig förmån genom att lägga ut objektet för försäljning kort efter att public service sände detta program på bästa sändningstid", skriver personen i sin anmälan.

En av anmälningarna som har kommit in till Granskningsnämnden. Bildkälla: Granskningsnämnden

En annan tittare som reagerat starkt på inslaget skriver i sin anmälan:

"Som av en händelse ligger huset nu ute till försäljning, endast dagar efter att programmet har sänts. Det framgår även att paret som programmet följer har en historik av att tidigare ha renoverat och sålt hus. Det är svårt att frigöra sig från tanken om att en bärande tanke med hela medverkan kan ha varit att få gratis PR-tid och uppmärksamhet inför just en försäljning. "

En person undrar om försäljningen har hållits hemlig för SVT. 

En annan anmälare skriver att dennes förtroende för SVT är skadat.

"Att programmet ens fick sändas på SVT är inget annat än en skam och urholkar förtroendet för SVT".

Nyheter24 söker SVT.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!