"Skärgårdsdoktorn".
"Skärgårdsdoktorn". - Foto: Stefan69lundberg, CC-BY-SA-4.0, via Wikimedia Commons och Jan Collsiöö/TT

Det hände med den ikoniska tröjan i ”Skärgårdsdoktorn”

Samuel Fröler är aktuell i en ny säsong av “Strandhotellet”, och många känner igen honom från succéserien “Skärgårdsdoktorn”. I kultklassikern gick Doktor Steen ofta klädd i en ylletröja som blev en symbol för den älskade karaktären. Men var tog egentligen tröjan vägen...?


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Den 9 juni hade den tredje säsongen av “Strandhotellet” premiär på Viaplay och TV3. Camilla Läckbergs succéserie “Strandhotellet” handlar om de två rivaliserande familjerna Grip och Gyllenmark, och såpan utspelar sig i den fiktiva staden Saltsjövik. 

MISSA INTE: Camilla Läckbergs enorma förmögenhet – så mycket tjänar deckardrottningen

Samuel Fröler om Strandhotellet: "Ett väldigt kul jobb"

I rollen som Werner Gyllenmark syns Samuel Fröler, och för Nyheter24 berättar han om sin framtid i “Strandhotellet”, och han avslöjar även vad som hände med skärgårdsdoktorn Johan Steens stickade tröja. 

“Strandhotellet” brukar ju beskrivas som modern såpa. Har du några gamla såpafavoriter? 

– Jag kollade på “Familjen Ashton” och “Arvingarna”, alltså en del engelska såpor.

– “Varuhuset” följde jag väl lite grann, och “Goda grannar” kanske lite mer. Men det är svårt att säga var gränsen gick mellan drama och såpa. 

Samuel Fröler. Foto: Claudio Bresciani/TT

Du har ju spelat din karaktär Werner i flera säsonger nu. Hur länge tänker du att du kör på med “Strandhotellet”? 

– Det är ett väldigt kul jobb och vi har haft det väldigt roligt faktiskt. Vi jobbar ju vansinnigt intensivt och hårt. Det är tio timmar om dygnet. Vi filmar och sen jobbar vi med text två timmar. Så jag är gärna med om det skulle bli någon fortsättning. Jag har inga planer på att hoppa av på det sättet. Det är ett kul jobb. Du får filma och hålla på med det du tycker är kul, plus att det är ett bra gäng och bra sammanhang. 

Samuel Fröler spelade Johan Steen i "Skärgårdsdoktorn"

Samuel Fröler har många succéer i bagaget, och har under sin framgångsrika karriär blivit en av våra mest älskade skådespelare. Han har synts i allt från “Tre Kärlekar” till "Det som göms i snö", och för många känns han igen som skärgårdsdoktorn Johan Steen.  

Vad hände med tröjan i "Skärgårdsdoktorn"?

“Skärgårdsdoktorn” hade premiär 1997 på SVT, och blev en av de mest populära tv-serierna genom tiderna. 

LÄS MER: Sommarlov på SVT 2024 sändningstider, artister och programledare

Foto: Jan Collsiöö/TT

Läkaren Johan och hans dotter Wilma spelades av Samuel Fröler och Ebba Hultkvist Stragne. I “Skärgårdsdoktorn” gick Doktor Steen ofta iförd en ylletröja med krage, och enligt Aftonbladet gjorde serien att granförsäljningen sköt i höjden. Detta då alla ville sticka doktor Steens ikoniska tröja hemma. Även namnet Wilma ökade i popularitet i samband med serien. 

MISSA INTE: Samuel Frölers avslöjande om Skärgårdsdoktorn-återföreningen

“Skärgårdsdoktorns” genomslagskraft går med andra ord inte att ta miste på. Men vad hände egentligen med Johan Steens tröja? Det har Samuel Fröler berättat för Nyheter24. 

Fick du behålla tröjan?

– Nej, den behöll jag inte. Den var köpt på Arbetarboden på Drottninggatan. Men den var ju ikonisk så pass mycket att den fick ett eget liv. Det var stickmönster som blev populära och folk hade på sig den i radio. 

– När jag var programledare för en insamlingsgala tillsammans med Kattis Ahlström såldes den. Då tog vi upp den som en slags tävling, där den som vann fick tröjan. Det var min idé och det var inför tredje omgången av “Skärgårdsdoktorn”. Jag sa då att jag inte kan ha den på mig längre. Den lever sitt eget liv så jag kan inte gå med den på. Så jag sa: “Vi säljer den, så får vi in pengar till välgörande ändamål”. Och den drog in 75 000. 

LÄS MER: Quiz: Hur mycket minns du från tv-serien Skärgårdsdoktorn?

SVT