Stockholm

Psykolog: Big Brother är hjärntvätt

Big Brother-deltagaren Sonia Kamau är också chockad över tilltaget.
1 av 2
Big Brother-deltagaren Sonia Kamau är också chockad över tilltaget. Foto: Elias Giertz/Nyheter24
2 av 2

Eva Rusz, legitimerad psykolog, menar att uppdraget som just nu pågår i programmet är väldigt farligt och riskfyllt.– Det skapar fångenskap i fångenskapet, säger hon till Nyheter24.


Läs mer
Uppdraget?

I Big Brother-huset pågår för fullt uppdraget tease-freeze-release som går ut på att deltagarna, på kommando av Big Brother, ska frysa i rörelsen.

Under den senaste tiden har Big Brother börjat skicka in anhöriga till deltagarna i huset, någonting som väckt känslor hos såväl tittare som deltagare.

 

Nyheter24 har tidigare berättat om hur deltagaren Sara Jönsson bröt ihop efter uppdraget.

Efter att Big Brother börjat släppa in familjemedlemmar i huset - och samtidigt tvingat deltagarna till att inte röra sig har känslor väckts hos tittarna.

– Det är hjärtlöst att utsätta deltagarna för en sådan här psykisk tortyr när det är så få dagar kvar. Det är väldigt taskigt, säger en upprörd tittare till Nyheter24.

"Hjärntvätt"

Och nu stämmer även experterna in i kritken. Psykologen Eva Rusz menar att behandlingen är skadlig för deltagarna.

– Det skapar ett slags fångenskap i fångenskapet. Du får se, men inte röra. Du vill få kontakt med människor. Det är ett extremt grymt sätt att handskas med deltagarna, säger hon till Nyheter24.

Det är riskfyllt att leka med deltagarnas sinnen allt för mycket.

– Begreppen vänds upp och ner, och det är farligt.

Eva Rusz har jobbat med castingen till tidigare säsonger av Big Brother och där har hon fått höra deltagare berätta hemska historier.

– Det kan jämföras med en jättestor hjärntvätt. Deltagare som varit med berättar för mig att de glömmer bort världen utanför och drömmer bara om det som händer i huset.

Chockad

Sonia Kamau lämnade huset för några veckor sedan och hon är märkbart irriterad över tilltaget från Big Brothers sida.

– Jag blev jättechockad när jag såg det.

Hon förklarar också att hennes vänner försökte skicka brev till henne under tiden i huset, men att produktionen då nekade till förslaget.

– De sa till mina vänner att de inte ville skaka om någonting för oss deltagare. För om vi skulle få sådana saker så skulle det påverka oss så mycket, säger Sonia Kamau till Nyheter24.

Men uppenbarligen har Big Brother ändrat sig. Nu är den känslomässiga misshandeln ett faktum.

– Att deltagarna inte får röra sina anhöriga är helt sjukt. Jag hade brutit mot uppdragets regler på en gång, säger Sonia Kamau till Nyheter24.

Inga fel

Pelle Porseryd, exekutiv producent för Big Brother, håller med om att inslagen är väldigt känslosamma - men menar samtidigt att de inte bryter mot några regler.

– Under hela programserien sker moment där deltagarna delvis har kontakt med människor som kommer in av olika anledningar, säger han och fortsätter:

– Grundförutsättningen är att de inte ska få reda på saker som händer i omvärlden och det får de inte här.

Men Eva Rusz är fortfarande upprörd.

– Vad är underhållningsvärdet? Fan, det låter inte klokt, säger hon till Nyheter24.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.