Onsdag 8 Dec
Stockholm

Uggla: "Idol-juryn vet inte hur det är att uppträda"

Carola Häggkvist hoppar också på branschkollegorna: "Dags för någonting nytt".
1 av 2
Carola Häggkvist hoppar också på branschkollegorna: "Dags för någonting nytt". Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Magnus Uggla attackerar Idol-juryn.
2 av 2
Magnus Uggla attackerar Idol-juryn. Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Magnus Uggla går till attack mot juryn för "Idol". Enligt honom vet ingen i den juryn hur det faktiskt är att stå på scen. Till skillnad från i "The Voice som har premiär i kväll.– Vi vet ju faktiskt vad vi snackar om, säger han.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Det här är "The Voice"

I varsin roterande stol, med ryggen vänd mot den som sjunger, får coacherna enbart förlita sig till sina öron. Om coacherna gillar vad de hör trycker han eller hon på sin knapp, stolen roterar och coachen får se den tävlande för första gången. Trycker fler än en coach får den tävlande talangen välja vilken coach han eller hon vill jobba med under säsongen.

Sedan är det upp till Carola, Magnus Uggla, Petter och Ola Salo att agera mentorer åt de tävlande och coacha fram det bästa hos varje enskild röst. Under säsongen sållas de tävlande ut och till sist är det bara fyra kvar - en röst för varje coach. I finalen är tittarna med och bestämmer vem som vinner programmet och alltså har landets bästa röst. Vinnaren får dessutom ett skivkontrakt med Universal Music.

Programmet sänds onsdag, torsdag och fredag vecka 1. Därefter går programmet klockan 20.00 i TV4 varje fredag.

Källa: TV4

I kväll har "The Voice" premiär i Sverige. Programmet där Magnus Uggla, Ola Salo, Carola och Petter ska hitta Sveriges bästa röst. Samma mål som alla andra talangprogram, kan tyckas. Men enligt coacherna, som de kallas, är "The Voice" någonting helt annorlunda.

– Det är ett musikpepp-program. Folk ska känna sig glada. Det behöver inte vara en massa konflikter och skit för att det ska bli bra teve. Det här kommer bli grym teve ändå. Vi har nog med konflikter i världen för att vi ska slippa behöva titta på det på teve, säger Petter Askegren till Nyheter24.

Magnus Uggla menar att det skiljer sig enormt från de andra musikprogrammen. Framför allt från numera nedlagda "Idol".

– Ingen i "Idol"-juryn har ju stått på scen. De har ju ingen aning om hur det är att faktiskt uppträda. Alexander Bard kanske, men det handlade ju mest om att spela luftpiano. Men i övrigt så har de ju ingen erfarenhet av artisteri. Det har vi, säger han.

"Idol" har kritiserats för att vara rått och elakt. Framför allt har Alexander Bard, jurymedlem, kritiserats för sin hårda ton mot de unga deltagarna. En sådan jargong är inte aktuell i "The Voice", förklarar Carola Häggkvist för Nyheter24.

– Det är ett vänligt program som lyfter upp sångarna. Jag är väldigt glad och stolt över att få vara med i programmet.

"Vi hackar inte på de som uppträder"

Petter Askegren betonar vikten av att det är en glad och human stämning mellan coacherna och artisterna.

– Det är A och O att artisterna känner sig schysst bemötta.

Magnus Uggla instämmer.

– Vi hackar ju inte på de som uppträder, säger han.

Enligt Carina Berg, programledare, handlar det om en värdighet i programmet. Någonting som hon tycker flera talangshower i dag saknar.

– Det finns en slags värdighet i det här programmet, som de andra kanske inte jobbat med helt och hållet.

"Dags för någonting nytt"

Carola Häggkvist tycker även hon att det handlar om värdighet. Enligt henne handlar hennes uppdrag, i stället för att klanka ner på deltagarna, att lyfta upp dem och hjälpa dem att hitta sin väg i artisteriet. Det är där "The Voice" sticker ut från mängden, menar hon.

– Man känner att det är dags för någonting nytt. De andra programmen har redan varit.

The Voice har premiär i TV4 på onsdag klockan 20.00.

Kommentera
Kopiera länk
Dela