Andreas Carlsson har skrivit låtar åt Britney Spears, Bon Jovi, Katy Perry och Celine Dion.
1 av 6
Andreas Carlsson har skrivit låtar åt Britney Spears, Bon Jovi, Katy Perry och Celine Dion. - Foto: Stella Pictures
Ison Glasgow är sedan tidigare känd som den ena halvan i hiphopduon Ison & Fille.
2 av 6
Ison Glasgow är sedan tidigare känd som den ena halvan i hiphopduon Ison & Fille. - Foto: Stella Pictures
Harmoniska gänget tillsammans med programledaren David Hellenius, 38.
3 av 6
Harmoniska gänget tillsammans med programledaren David Hellenius, 38. - Foto: Stella Pictures
Legenden Thomas "Orup" Eriksson får räknas som åldermannen i juryn, med över 25 år i musikbranschen.
4 av 6
Legenden Thomas "Orup" Eriksson får räknas som åldermannen i juryn, med över 25 år i musikbranschen. - Foto: Stella Pictures
A-Teens, Melodifestivalen, musikaler. Och nu X Factor. Marie Serneholt är en riktig mångsysslare.
5 av 6
A-Teens, Melodifestivalen, musikaler. Och nu X Factor. Marie Serneholt är en riktig mångsysslare. - Foto: Stella Pictures
David Hellenius har sedan tidigare varit programledare för både Idol och Let's Dance.
6 av 6
David Hellenius har sedan tidigare varit programledare för både Idol och Let's Dance. - Foto: Stella Pictures

X Factor-juryn: "Folk kommer fram på gatan och sjunger för oss"

Nyheter24 har tagit ett snack med Marie Serneholt och Ison Glasgow om hur det är att lyssna på falsksång och vad de egentligen letar efter.


Så här går det till

1. Audition
X factor" kommer att leta förmågor över hela landet och ha öppna auditions i Stockholm, Göteborg och Malmö. Audition sker på arenor inför både publik och "X factor"-juryn. De som får ett ja från tre av de fyra jurymedlemmarna går vidare till nästa steg.

2. Bootcamp
De som går vidare från auditionturnén hamnar på bootcamp. Artisterna får coachning och sätts på prov i både sång och dans för att sedan bli utvalda av jurymedlemmarna till nästa steg. På bootcamp delas artisterna in i fyra kategorier: killar, tjejer, över 30 och grupper. Varje jurymedlem är sedan ansvarig för en kategori.

3. Judges houses
Nu börjar det bli allvar och varje jurymedlem tar hem artisterna i sin kategori till en utvald plats för att ge dem intensiv coachning inför deras sista audition. Denna sista uppsjungningen sker inför enbart en jurymedlem och en gästexpert och här avgörs vilka som tar en plats bland de tolv finalisterna.

4. Livesändning
Det är nu tävlingen börjar på allvar. Varje vecka tävlar artisterna om tittarnas röster i en livesänd konsert för att få stanna kvar. Av de tolv finalisterna är det slutligen bara en vinnare kvar som tar hem det åtråvärda priset.

X Factor är inne i sista fasen av auditions. Deltagarna är nervösa, publiken är spänd. Men juryn verkar kolugn. Orup, 53, Ison Glasgow, 31, Marie Serneholt, 28, och den förre Idol-jurymedlemmen Andreas Carlsson, 39, sitter och delar ut ris och ros som att de inte gjort annat.

Under ytan är det dock lite av en annan femma.

- Klart jag är nervös, jag har ju aldrig suttit i en jury förut. Men samtidigt känns det sjukt spännande och det har gått jättebra hittills, säger Marie till Nyheter24, och Ison instämmer:

- Jo, det är lite nervöst. Jag är van att veta vad som händer, men nu är det nya grejer hela tiden, säger han.

Betryggande för jurymedlemmarna är då att samspelet dem emellan fungerar utmärkt.

 - Juryn är skitbra, vi garvar hela tiden. Både när vi är på och av scenen, säger Marie.

Enligt Ison har juryn även lyckats vaska fram några guldkorn.

- Jag har sett fyra, fem stycken som verkligen har varit över förväntan. Jag letar efter någon som kommer ut och säger: "Jag är en stjärna, jag har balls liksom". Någon som tar för sig.

Med öppna auditions för talangshower följer även en lång rad försök till sång som är allt annat än bra. Men att sitta dagarna i ända och lyssna på människor som inte kan sjunga är inget problem för Ison.

- Nej, nej, det där är jag van med. Det kan komma fram folk till mig på stan och be mig lyssna på dem så det är ingen fara alls. Så länge de gör sitt bästa så är jag nöjd.

X Factor har premiär på TV4 i höst.

/
/
/
/
TV4
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Talkshow blir gisslandrama i Bergfeldts nya bok

1 timme sedan

Felix Herngrens monsterlön – så mycket tjänar folkkära stjärnan

2 timmar sedan
Felix Herngrens framgångar inom film och tv avlöser varandra. Men hur mycket tjänar egentligen den folkkäre skådespelaren och regissören? Nyheter24 har kikat närmare på saken.

Jill Johnson släpper ny countrysingel

idag 08:56
Countryartisten Jill Johnson släppte en ny singel på Långfredagen med titeln "It Only Took A Minute For My Country To Love Country" .

"Happy Valley"-skaparen bakom nytt Disney-äventyr

idag 08:42
Sally Wainwright står bakom hyllade tv-serier som ”Happy Valley” och ”Gentleman Jack”. Nu är hon aktuell med äventyrsserien ”Renegade Nell” – berättelsen om hur en flicka i 1700-talets England blir stråtrövare. Huvudrollen spelas av 21-åriga Louisa Harland.

Dolly Parton kryddar Beyoncés nya

idag 04:30
Countrylegendarerna Dolly Parton och Willie Nelson ger Beyoncés nya album "Cowboy Carter" extra Westernkrydda genom talade intron till några låtar. I Partons fall en kort prata före covern på hennes egen evergreen "Jolene".

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

igår 23:12
I slutet på mars sålde Zoe Fay Brown sin lägenhet på Södermalm i Stockholm. Här får ni veta vad slutpriset landade på.