1 av 8
Amanda Seyfried kastar kläderna när hon gestaltar porrstjärnan Linda Lovelace. Varning för ocensurerade bilder i bildspelet!
2 av 8
Amanda Seyfried kastar kläderna när hon gestaltar porrstjärnan Linda Lovelace. Varning för ocensurerade bilder i bildspelet!
Amanda Seyfried spelar porrstjärnan Linda Lovelace i den kommande filmen.
3 av 8
Amanda Seyfried spelar porrstjärnan Linda Lovelace i den kommande filmen.
Tidigare har Courtney Love spelat Lovelace i en film om hennes liv. Men filmen färdigställdes aldrig. I november är det premiär för den nya filmen med Seyfried i huvudrollen.
4 av 8
Tidigare har Courtney Love spelat Lovelace i en film om hennes liv. Men filmen färdigställdes aldrig. I november är det premiär för den nya filmen med Seyfried i huvudrollen.
Amanda Seyfried som Linda Lovelace.
5 av 8
Amanda Seyfried som Linda Lovelace.
Lovelace är mest känd för filmen Långt ner i halsen från 1972.
6 av 8
Lovelace är mest känd för filmen Långt ner i halsen från 1972.
Linda Lovelace gjorde filmen "Deep Throat".
7 av 8
Linda Lovelace gjorde filmen "Deep Throat". - Foto: Ap
Linda Lovelace.
8 av 8
Linda Lovelace. - Foto: Courtesy of Universal / Universal

"Ett förbannande av den unkna kvinnosynen i porrbranschen"

Lovelace berättar historien om Linda Boreman, en ung kvinna som över en natt blev ökänd genom sin roll i porrfilmen ”Deep Throat”. Filmen blev en kolossal publik- och kassasuccé. Den inspirerade med sin nytänkande stil och satte ribban för framtida produktioner inom vuxenfilmsgenren.


Läs fler recensioner

Läs fler recensioner av recensenten på Filmtipset här.

Vi får inblickar i Linda Boremans liv under hennes år mellan 20 och 30. Efter en oönskad graviditet är Linda hårt hållen av sina strikta föräldrar. Trots sin vuxna ålder är reglerna för henne rigorösa. Hennes mor vägrar att förlåta henne för den utomäktenskapliga graviditeten och adopterar bort barnet mot Lindas vilja. När hon träffar den charmige Chuck blir hon förtrollad, han erbjuder henne en möjlig flyktväg från hennes föräldrar. 

Hon kastar sig in i relationen, de flyttar ihop och några månader senare gifter de sig. Under sträng uppsikt från sin man genomgår hon en förvandlig från the girl next door till fullfjädrad förförerska. Chuck förändras i takt med filmens gång från en småpervers pojkvän till en systematisk misshandlare, hallick och agent. 

Filmen belyser ett viktigt ämne som är lika aktuellt idag som då, våld i nära relationer. Dock så hamnar aldrig Linda i en offerroll, trots misshandeln så fortsätter hon att ifrågasätta sin mans behandling av henne. 

"Sexualiteten i filmen skildras extremt stereotypt"

Amanda Seyfrieds porträtt av Linda Lovelace är ärligt och sårbart, trots hennes gestaltning av en porrstjärna, så lyckas Seyfried inte med att tvätta bort sin stämpel som den oskuldsfulla flickan. Vi förstår också att Linda, trots sitt rykte, egentligen var lika oskuldsfull som Amanda Seyfreid innan hennes man kom in i bilden. 

Peter Saargard gör en bra prestation, men tyvärr känns hans karaktär alltför enkelspårig för att kunna erbjuda ett större djup. 

Trots det visuella festandet på Amanda Seyfrieds kropp, belyser ändå filmen problem med sexualiserandet av kvinnors kroppar, något som porrbranschen i årtionden har spätt på.

Motsägelsefullt då sexualiteten i filmen skildras extremt stereotypt. Männen skildras som om de hade en omättlig aptit på sex, medan kvinnorna är passiva, fnittriga och sexuellt undergivna. Om filmen vill skildra det sexuella klimatet som härskade på 70-talet eller bara vill återge Lindas historia, låter jag vara osagt. 

Lovelace bjuder på en gripande skildring av en intressant livshistoria, mustiga 70-tals miljöer och en del roliga scener. Jag tycker ändå inte filmen lyckas leverera fullt ut, filmen griper inte riktigt tag i mig på det sättet som jag hade önskat. Känslan som dröjer sig kvar är snarare ett förbannande av den unkna kvinnosynen i porrbranschen. 

Filmen har premiär i dag, 29 november. Se trailern här:


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Dolly Parton kryddar Beyoncés nya

3 timmar sedan

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

igår 23:12
I slutet på mars sålde Zoe Fay Brown sin lägenhet på Södermalm i Stockholm. Här får ni veta vad slutpriset landade på.

"Oppenheimer"-paret adlas efter succén

igår 21:32
Regissören Christopher Nolan och filmproducenten Emma Thomas tilldelas hederstitlar för sina bidrag inom filmindustrin och får nu tituleras Sir respektive Dame.

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

igår 15:42
Carola Häggkvist och hennes ex-pojkvän Jimmy Källqvist såg ut att ha det trevligt med den kända tv-stjärnan. "Puman är här", skriver Carola på sin Instagram.

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

igår 14:55
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

igår 14:12
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.