Dewide gör succé med nya teveprogrammet.
1 av 7
Dewide gör succé med nya teveprogrammet. - Foto: Privat / Faksimil UR Play
Dennis Widehammar, 18 snart 19 år.
2 av 7
Dennis Widehammar, 18 snart 19 år. - Foto: Privat
Dennis började med att blogga eftersom att han var intresserad av kodning.
3 av 7
Dennis började med att blogga eftersom att han var intresserad av kodning. - Foto: Privat
Men det var när han testade med att spela in en video som han upptäckte sitt nya intresse.
4 av 7
Men det var när han testade med att spela in en video som han upptäckte sitt nya intresse. - Foto: Privat
Han har sina fans namn "dewiders" intatuerat på armen.
5 av 7
Han har sina fans namn "dewiders" intatuerat på armen. - Foto: Privat
Ur det första avsnittet av "Tänk till".
6 av 7
Ur det första avsnittet av "Tänk till". - Foto: Faksimil UR Play
"Jag är alldeles för bra på att inte vara tyst så det är nog rätt svårt för mig att låta något ämne vara".
7 av 7
"Jag är alldeles för bra på att inte vara tyst så det är nog rätt svårt för mig att låta något ämne vara". - Foto: Privat

"Hon skickade använda trosor med posten"

Med sin teveshow "Tänk till" är 18-årige Dennis "Dewide" Widehammar högaktuell i SVT. För Nyheter24 berättar han hur vloggandet började, om kroppsideal och om ett riktigt skamligt förslag.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Se "Tänk till"

Titta på "Tänk till med Dewide" på Youtube.

Så beskriver han sig själv:

"En kille som har extremt lätt för att bli uttråkad och som älskar att dra fram sin kamera och spela in sig själv. Men förutom det så är jag en väldigt kreativ person som älskar att hänga med vänner och tänka på saker alldeles för mycket och dra skämt som ingen av mina vänner tycker är det minsta kul. Jag har rätt så lätt för att roa mig själv!"

ÖREBRO. Han är den 18-årige killen som nyligen ägnat ett helt program i SVT åt att prata om mens. Dennis "Dewide" Widehammar från Örebro har precis fått sin egen teveserie som börjat sändas i public service-kanalen och på nätet.

Två avsnitt av hans program "Tänk till" har redan sänts – men det var på Youtube som allting började.

– Jag började med att blogga eftersom att jag var intresserad av kodning, men sen så märkte jag att folk inte förstod ironi i text. Eller så var jag bara extremt dålig på att förmedla det i text, så jag testade att göra en video. Jag gick runt där i mitt kök med telefonen i handen och pratade om likes på Facebook. Folk gillade videon och den spred sig rätt fort, fick runt 4000 visningar på mindre än en dag vilket kändes stort för mig som var van vid max 1000 bloggläsare per dag på den tiden, berättar han för Nyheter24.

"Det är fortfarande sjukt för mig"

Det stora uppsvinget kom sommaren 2012 då prenumeranterna på Youtube blev fler och fler. Videoinläggen spreds och Dennis fick dagligen kommentarer om vad han borde prata om härnäst.

För ett år sedan dök förslaget om att göra teve upp.

– Jag satt där i skolan och låtsades plugga som vanligt och så kollade jag min mejl för att fördriva tiden. Helt plötsligt så ser jag att ett produktionsbolag vid namn La Vida Locash hade mailat mig. Jag läste igenom det fyra gånger, sen satt jag där och funderade på om det var någon som skämtade med mig, säger han och fortsätter:

– För mig kändes det helt otänkbart att man skulle få göra ett program på teve när man var 17. Ett år senare så sänds det. Det är fortfarande rätt sjukt för mig när jag tänker tillbaka.

"En tjej skickade sina trosor"

Dennis kallar lämpligt nog sina fans för "dewiders", möjligen en blinkning till en annan flickidol – Justin Bieber och hans beliebers. Och nog är även Dennis populär bland unga tjejer.

– Det är härligt, det känns riktigt bra att kunna få ha den målgruppen som faktiskt utvecklas. Att få se dem gå igenom samma saker som man själv gjort och kunna hjälpa dem genom mina videor. Samtidigt är det sjukt härligt eftersom att de har så extremt bra humor, de vet exakt hur det är att vara irriterad på saker som vuxna människor tycker är struntsaker, säger han om sina fans.

Har du fått många skamliga förslag?

– Det händer minst en gång varje dag och jag tänker inte säga att jag inte gillar det. Man får någon slags kick av det, att någon fantiserar om mig och faktiskt vågar säga vad den vill göra. En sak som hände mig för ungefär fyra månader sen som var något utöver det vanliga i mitt liv var att en tjej skickade sina använda trosor med posten och frågade om jag kunde runka samtidigt som jag luktade på dem. Om det sistnämnda har hänt eller inte låter jag förbli obesvarat.

I det första avsnittet av "Tänk till" undersökte Dennis fenomenet med solarier. Varför är de så många och är det egentligen viktigt att vara solbränd? Grovt uppskattad bestod ett par minuter av programmet i att Dewide själv smörjde in sig i brun-utan-sol.

I kommentarsfältet på Youtube skriver någon:

"Hela du är underbar. Älskar din kropp, så fint med killar som inte är super vältränade".

– Åh, hade missat den kommentaren! För mig känns det jättekul att kunna få en positiv kommentar för något som jag inte förväntat mig. Jag vet hur idealen ser ut och vad som förväntas av en tonårig kille. Tyvärr så är jag alldeles för bra på att äta sånt som inte är bra för mig. Men jag känner absolut att jag står för ett annat manligt ideal och det är något som jag är stolt över, säger han och fortsätter:

– Jag har aldrig trivts med att vara "som man borde". Men någon dag kanske även jag känner att det är dags för att se biffig ut, men då är det för att jag vill det, inte för att någon lämnat en kommentar om det.

Om jag sett rätt så brukar du vara ganska aktiv i ditt egna kommentarsfält. Varför?

– Det är till och från, jag känner att jag vill prata med mina dewiders så ofta som möjligt eftersom att jag älskar att se människor utvecklas. Om jag kan få en människa att förstå budskapet i min video så är jag mer än nöjd. Samtidigt tror jag också på att man borde prata mer med de som uppskattar det man gör, utan dem så hade jag inte kunnat göra det jag gör.

Stöter du på hat?

– Självklart gör jag det, men det är oftast småsaker som handlar om att jag är ful eller fet. Men ibland får man mejl där det står saker som: "Jag hoppas att du dör, du gör världen till en sämre plats" och liknande som faktiskt gör att man mår lite sämre för stunden. 

Nu väntar ytterligare åtta avsnitt i serien "Tänk till med Dewide". Och det är något liknande som Dennis vill hålla på med även i framtiden.

– Drömmen är att kunna få göra flera saker som jag älskar och känna "Oj, får jag verkligen betalt för att kunna göra det här?!". Men mer specifikt så skulle jag vilja fortsätta göra tevegrejer, youtubevideor, rappa och kunna skriva böcker.

De första två avsnitten har alltså behandlat solarier och mens. Det finns egentligen inget som Dennis inte skulle kunna prata om.

– Jag är alldeles för bra på att inte vara tyst så det är nog rätt svårt för mig att låta något ämne vara.

Se några smakprov ur "Tänk till":
Här är ett par av hans mest sedda Youtubeklipp på kanalen DewideKlagar:/
/
/
UR
/
SVT
/
/