Onsdag 30 Nov
Stockholm

Skådisarna i originalet av Vinterviken – det gör de idag

Vad hände egentligen med David Tainton och Lina Englund från Vinterviken?
Vad hände egentligen med David Tainton och Lina Englund från Vinterviken?. Foto: Janerik Henriksson/TT och Tobias Röstlund/TT

Det har gått hela 25 år sedan filmen Vinterviken hade premiär, och nyligen släppte Netflix en omåttligt populär nyversion. Men vad hände egentligen med skådisarna som axlade rollerna som John-John och Elisabeth i originalet, och hur ser de ut idag?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En nyinspelad version av det kult-förklarade tonårsdramat Vinterviken rullades nyligen ut på Netflix, vilket för många för minnena tillbaka till originalversionen från 1996.

De var med i Vinterviken från 1996

Originalfilmen, vilken är en filmatisering av Mats Wahls bok Vinterviken, såg dagens ljus 1996 och har blivit till en riktig ungdomsklassiker.

Foto: Vinterviken, 1996

I filmen, där man får följa John-John som genom en hjälteinsats kommer i kontakt med överklasstjejen Elisabeth, ser vi en rad välkända svenska skådespelare: Peter HaberKjell Bergqvistoch Anki Lidén för att nämna några.

Men huvudrollerna i den dramatiska kärlekshistorien då? Jo, de axlades av David Tainton, 44, och Lina Englund, 46. 

Detta gör David Tainton från Vinterviken idag

David Tainton som ung. Foto: Janerik Henriksson/TT

Tycker du att namnet Tainton klingar bekant? Det är inte så konstigt. Davids familj har nämligen synts i rampljuset de också. 

Hans pappa är Graham Tainton, som är en prisad dansare och tidigare koreograf till Abba bland andra. Hans syster är Blossom Tainton, som är en del av trion Afro-Dite, vilka tog hem segern med ”Never Let It Go” i Melodifestivalen 2002.

David Tainton, till höger, 2011. Foto: David Sica/Stella Pictures

Men åter till David – vad hände egentligen efter att han slog igenom i Vinterviken? Ja, det dröjde fram till 2013 innan han syntes på film igen, då i komedin Små citroner gula med tunga skådespelare såsom Josephine Bornebusch och Dan Ekborg

För de som uppskattar rapgruppen Labyrint ser kanske Davids ansikte extra välbekant ut. I musikvideon till ”Så Ajaib” är det nämligen Vinterviken-skådisen som agerar kärlekspar med artisten Linda Pira

Davids huvudsakliga jobb är dock inte skådespeleri, utan han är sedan flera år tillbaka personlig tränare. Faktum är att 44-åringen, som är bosatt på Kungsholmen i Stockholm, numera är platschef på gymkedjan SATS.

Detta gör Lina Englund från Vinterviken idag

Lina Englund som ung. Foto: Tobias Röstlund/TT

Efter sitt genombrott i Vinterviken 1996 har Lina fortsatt med skådespeleriet. Framförallt har man kan kunnat se henne i diverse uppsättningar på Stockholms stadsteater och Teater Galeasen genom åren, men även i Arn – Tempelriddaren från 2007.

Lina Englund 2016. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Men utöver skådespelarbanan har Lina ägnat stora delar av sitt liv åt musiken, bland annat som sångare och frontfigur i bandet Selfish på 90-talet. Så sent som i februari 2021 solodebuterade dock 46-åringen med albumet ”War Is Over”.

Lina med maken Sven och sonen Elliot. Foto: Stella Pictures

– Jag hade så mycket material. Och för att jag fick en liten knuff från andra musiker som sa ”sätt ihop det här nu”, sa Lina i SVT:s Morgonstudion om varför hon nu valt att ta det stora steget in i musiken igen. 

Netflix nyversion av Vinterviken

I Netflix filmatisering av Vinterviken, som hade premiär den 8 september, är handlingen nästan densamma, men den utspelar sig i nutidens Stockholm.

– Vinterviken 2021 ska vara en modern berättelse om att uppleva sann kärlek i en värld full av fördomar och ekonomisk ojämlikhet, förklarar producenten Teresa Alldén i ett pressmeddelande.

I rollerna som John-John och Elisabeth hittar vi Mustapha Aarab och Elsa Öhrn. Läs mer om dem här. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.