Boende på demensavdelning utsatt för sexuellt övergrepp
Bilderna är genrebilder. - Foto: Christine Olsson/TT och Pontus Lundahl/TT

Boende på demensavdelning utsatt för sexuellt övergrepp

En man på en demensavdelning i Partille har polisanmälts misstänkt för att ha utsatt en annan boende för ett sexuellt övergrepp. Liknande incidenter ska ha skett ett tjugotal andra gånger. Boendet menar att de brustit i tillsynen, på grund av pandemin.


Det var en lördagkväll i slutet av januari som en man, boende på en demensavdelning på ett äldreboende i Partille, vid ett obevakat tillfälle ska ha utsatt en annan boende på avdelningen för ett sexuellt övergrepp. 

En undersköterska upptäckte det och kunde avbryta övergreppet, rapporterar Göteborgs-Posten. 

Händelsen polisanmäldes därefter av anhöriga som ett sexuellt övergrepp och en utredning har inletts. 

Liknande incidenter har inträffat ett tjugotal gånger

Mannen har även utsatt andra boende inom verksamheten vid ett flertal tillfällen. I anmälan till IVO (Inspektionen för vård och omsorg) framgår det att liknande incidenter har dokumenterats ett tjugotal gånger. Däremot ska övergreppen inte ha varit lika allvarliga som detta fall. 

I IVO-anmälan framgår det enligt uppgifter från personalen att den “boendes sexuella beteende till viss del normaliserats i verksamheten", skriver tidningen. 

Mannens sexuella utageranden ska ha blivit ännu mer extrema under hösten då en läkare kopplades in för att med hjälp av läkemedelsjusteringar försöka lugna ner situationen, men utan framgång. 

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Åtgärder genomfördes inte på grund av pandemin

Äldreboendet utformade handlingsplaner med bland annat utökad tillsyn på enheten med extra personal dygnet runt. Men de nya åtgärderna kunde inte uppfyllas på grund av pandemin. Ledningen erkänner själva att de har brustit i tillsynen av mannen.

Enligt Partille kommun inträffade händelsen till följd av brister i bemanningen och pandemin, vilket ledde till att tillsynen inte har varit tillräcklig. 

Boendet ska ha haft nära hundra vikarier i perioder, och den höga frånvaron har lett till att personal flyttat mellan arbetsplatser. 

Ska sätta in hotellås 

Boendet har nu satt upp en ny handlingsplan som ska innebära utökad tillsyn på boendet. De har även installerat ett golvlarm som en provisorisk lösning tills så kallade hotellås kan införas. Det är lås som bara behöriga kan öppna, vilket gör att boende på avdelningen inte kan gå in i någon annans lägenhet. 

Den boende som utsattes för övergreppet ska ha erbjudits att flytta till en annan avdelning, enligt Göteborgs-Posten.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!