Genrebild på person som sitter vid en laptop. Bild på Putin.
Rysk desinformation riktas mot Ukraina genom fejkade profiler på sociala medier. - Foto: Izabelle Nordfjell/TT och Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Så sprids desinformation om kriget i Ukraina på sociala medier

Konton som påstås tillhöra ukrainska journalister används för att sprida pro-ryska budskap på sociala medier.
– Det är inte helt uppenbart att det här inte är en människa som över huvud taget existerar, säger Henrik Sköld i Rapport.


Facebook och Twitter har tagit bort två konton med kopplingar till Ryssland och Belarus. Det ena kontot har kopplingar till en rysk grupp som är känd för att sprida desinformation sedan tidigare, det andra kontot har kopplingar till en sedan tidigare känd hackergrupp från Belarus, det rapporterar NBC.

Spred desinformation om kriget i Ukraina

De två kontona användes för att sprida desinformation om Rysslands invasion av Ukraina, målet ska ha varit att hylla Ryssland och skapa misstro för Ukraina. Bland annat ska propagandakontona försökt skapa en bild av att Ukraina är en misslyckad stat, och att de inte har någon chans mot Ryssland. 

Använde artificiell intelligens för att sprida rysk propaganda

Ansikte utåt för kontona påstods vara ukrainska journalister på plats i Kiev. Men dessa journalister existerar inte - profilerna är fejkade och ansiktena på bilderna har skapats av artificiell intelligens. 

Enligt sidan ska just den här desinformationskampanjen inte ha varit särskilt lyckad, men den här typen av fejkprofiler kan vara ett effektivt verktyg i att sprida desinformation eftersom de ofta uppfattas som trovärdiga.


Så ser du om en bild är skapad av AI - titta på öron och bakgrund

Den här typen av bilder är ofta väldigt realistiska och kan därför vara svåra att genomskåda, men det finns sätt att avgöra om en bild är skapad av AI. 

Bland annat så innehåller bakgrunden på AI-bilder aldrig någon text säger Henrik Sköld, sociala medier-reporter på SVT. Han berättar också att algoritmerna som skapar dessa bilder ofta har problem med symmetri. Det är inte ovanligt att öron ser lite konstiga ut på AI-skapade bilder. 

Kvinnan som syns på profilbilden på ett av de kontona, som tagits bort av Facebook och Twitter, har till exempel bara örhänge på ena örat. Man kan även titta närmare på ögon och tänder för att upptäcka den typen av symmetriska misstag som ofta smyger sig in i AI-bilder. Även NBC's reporter, Ben Collins har skrivit på Twitter om AI-bilderna, se hans tweets längre upp i artikeln.  

Meta begränsar Ryssland på Facebook och Instagram

Det är inte första gången Ryssland använder sociala medier för att sprida desinformation, redan 2020 tog Facebook bort profiler med kopplingar till ryska webbplatser som spred desinformation. 

Nu har Meta, företaget som äger Facebook och Instagram, gått ut med att de kommer begränsa innehåll från medier som kontrolleras av ryska staten.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.