Genrebilder på högskoleprovet.
Nu delar experten med sig av sina bästa tips, och värsta misstag, till den som laddar upp inför skrivningen. - Foto: Fredrik Persson/TT och Henrik Montgomery/TT

Här är misstagen du måste undvika inför högskoleprovet

På lördag, den 12 mars, är det dags för årets första högskoleprov. Nu delar experten med sig av sina bästa tips, och värsta misstag, till den som laddar upp inför skrivningen.


Lördagen den 12 mars är det dags för tusentals människor att sätta sig och skriva årets första högskoleprov. Men vare sig det är första gången, eller kanske andra eller tredje, finns det en del misstag att undvika inför den stora dagen.

Johan Ström som arbetar på företaget Allakando, som är ett av Sveriges största läxhjälpsföretag, har skrivit provet med högsta resultatet 2.0 som utgång hela nio gånger. Att Johan Ström hamnade på sin nuvarande post beror på att högskoleprovet, enligt honom själv, förändrade hans liv på det sättet att resultatet hjälpte honom att komma in på utbildningen han ville läsa.

Efter examen startade Ström HPAkademin, som är en del av Allakando, och har sedan dess ägnat sig åt att hjälpa andra att förbereda sig inför provet.

För Nyheter24 delar han med sig av sina bästa tips – och vilka misstag du ska undvika.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Vanliga misstag du ska undvika inför högskoleprovet

Enligt Johan Ström finns det några klassiska misstag, närmare bestämt fem, som många tyvärr gör när de förbereder sig för att skriva högskoleprovet.

1. "Jag kommer ha mer tid till att plugga – sen"

– Det är en ultraklassiker, nästan varenda en tänker det här. Man vill inte ta itu med att plugga till högskoleprovet nu, säger Ström och fortsätter:

– Det man ska göra är att börja plugga direkt, men plugga inte så jättemycket. Kom igång. Då inser man kanske också att det eventuellt var mer än man behövde, eller så känner man att det börjar kännas najs. Då har man ett självförtroende och lugn genom hela processen.

Han tillägger även att du kan förbereda dig kort inpå, men att det gäller att du då har en riktigt bra studieteknik.

2. Man glömmer bort hur viktiga grundkunskaperna är

Johan Ström trycker på hur viktigt det är att lära sig relevanta matematiska regler, och öva på läsförståelse och ordkunskap.

Johan Ström. Foto: Erik Schuss/Allakando

3. Att träna på gamla prov – på fel sätt

– Att träna på gamla prov är superviktigt, och supervärt. Men det är många som tränar utan tidspress, man har lärt sig att lösa uppgifterna på ett sätt man inte kommer kunna göra på provet, förklarar Johan Ström.

Det bästa, enligt experten, är att ha ett utskrivet dokument, svarshäfte – och träna med tidspress. Det är även viktigt att ha tillgång till förklaringar, så du har koll på vad du gjort för fel.

4. Man fastnar på uppgifter

– Det är väldigt mycket tidspress, och det är väldigt lockande att fortsätta med en uppgift som man känner att man är nära på att lösa. Men eftersom tidspressen är så himla stark måste man gå vidare, man måste ha det inövat.

Han tipsar även om att skriva ett frågetecken vid uppgiften, så kan du gå tillbaka till den om det finns tid kvar.

5. Man stressar upp sig i onödan

– Det är inte ett prov som man får göra en gång, och om det inte går bra på det provet, är det kört. Det kommer ett nytt prov om sex månader. Över de sex månaderna kan man då plugga, och då räcker det med några timmar per vecka, säger Johan Ström och rekommenderar den nervöse att skriva ner sina oroliga tankar innan, för att rensa huvudet.

Foto: Erik Schuss/Allakando

Viktigt att tänka på under högskoleprovet

  1. Träna huvudräkning för att snabbt kunna lösa uppgifter på provets matematikdel.
  2. Gör en "högskoleprovdag" själv med samma tidspress och lika många provpass, eller delar, som du kommer att ställas inför den riktiga dagen.
  3. Värm upp med uppgifter, från tidigare prov, på morgonen för att hjärnan ska komma igång.
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

En kriminalvårdare på Skänningeanstalten döms av Linköpings tingsrätt för att ha misshandlat en intern.

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

1 timme sedan
Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

1 timme sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.