Genrebilder på skyltar och silhuetterna på två personer som pratar med varandra.
Mytomaner kan vara svåra att konfrontera eftersom de inte alltid är medvetna om att de ljuger. - Foto: Roman Milert/Alamy och Fredrik Sandberg/TT

Så känner du igen en mytoman

Känner du någon som ofta berättar historier som är för bra för att vara sanna? Då kanske du har en mytoman i din närhet. Men det är skillnad på att tänja sanningen och att vara mytoman. Misstänker du att du lever med en mytoman? Då ska du tänka på det här...


De flesta har någon gång dragit en vit lögn. Kanske har man kryddat en historia för att verka mer intressant eller skyllt på att bussen varit sen när man blivit försenad till jobb för att man försovit sig för att slippa få skäll av chefen. 

Men att du någon gång drar den här typen av “vardagslögner” innebär inte att du lider av mytomani. Det är inte alltid helt enkelt att avslöja någon som ljuger, men det finns tecken att vara lite extra uppmärksam på som kan hjälpa dig att känna igen en mytoman.

Mytomaner ljuger tvångsmässigt

Mytomani är inte en egen diagnos utan är ofta ett symptom på en annan typ av personlighetsstörning. Mytomaner är inte alltid ens medvetna om att de ljuger och verkar också till en viss grad tro på sina egna lögner. 

Till skillnad från psykopater som ljuger strategiskt - när de har något att vinna på det, så är en mytomans lögner tvångsmässiga, skriver Dagens Nyheter som har pratat med experten Mattias Lundberg, docent i psykologi vid Umeå universitet.

Mattias Lundberg, docent i psykologi vid Umeå universitet, beskriver mytomani som ett tvångsmässigt ljugande: "Det finns ingen orsak, inget elakt syfte utan det bara blir så." Foto: Annika Af Klercker/TT

Impulsiva och oplanerade lögner – så känner du igen en mytoman

Mytomaner ljuger impulsivt, utan anledning och utan någon egen vinning. Alla har vi väl någon gång tänjt på sanningen men mytomaner tenderar att ha en historia av återkommande och upprepade lögner.

Har du någon i din närhet som återkommande berättar historier som känns lite för makalösa? Då är det mycket möjligt att det är en mytoman. 

Många har någon gång varit med om något som nästan känns påhittat och “för bra för att vara sant”, men det handlar i de flestas fall om enskilda händelser. Det är inte något som händer varje dag. 

Ett av de vanligaste, och kanske tydligaste, tecknet på att någon lider mytomani är just att de frekvent berättar historier som känns så exceptionella att de knappt kan uppfattas som sanning.

Ofta är lögnerna oplanerade och personen kan oftast inte heller kontrollera sitt beteende.

Menar inte att skada någon med lögnerna

Mytomaner kan vara väldigt svåra att leva med och trots att de inte har några moraliska problem så är avsikten aldrig att skada eller bedra någon annan, skriver DN.

Det innebär dock inte att en mytomans lögner inte orsakar problem för både de själva och andras i deras närhet. Eftersom mytomaner saknar sjukdomsinsikt är det svårt att konfrontera och behandla tillståndet. 

Det gör att det kan vara väldigt svårt att leva med en mytoman och många gånger tar de personliga relationerna skada av att personen ljuger.

– Det är klart att lögnerna drabbar andra när de trott på saker och vidtagit åtgärder, och så visar det sig att sakerna som sagts inte stämmer, säger Mattias Lundberg till tidningen och fortsätter:

– Min uppfattning är att en person som lever med en mytoman ofta väljer att gå därifrån snarare än att hjälpa, för när man upptäcker ljugandet har man redan utsatts för så mycket under så lång tid att man inte orkar leva med det längre. Därför är det besvärligt att hjälpa till.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!