En ny studie avslöjar tidiga tecken på Alzheimers sjukdom.
En ny studie avslöjar tidiga tecken på Alzheimers sjukdom. - Foto: AP Photo/Matt York/Teresa Crawford/TT

Det här kan vara tecken på Alzheimers – förväxlas med åldrande

Enligt en ny studie kan symtom, som lätt kan blandas ihop med vanliga tecken på åldrande, i själva verket avslöja en utveckling av Alzheimers sjukdom. Men färre än en av fem känner till tillståndet som kan avslöja begynnande demens.


Vad som kan tolkas som vanliga tecken på normalt åldrande kan i själva verket vara tidiga indikationer på Alzheimers sjukdom. En ny studie visar att upp till 18 procent av personer över 60 år lider av vad som kallas för lindrig kognitiv störning eller “mild cognitive impairment” (MCI) på engelska. 

Men ändå är det inte många som känner till tillståndet som kan avslöja en tidig Alzheimers.

Lindrig kognitiv störning kan ta sig i uttryck på tydliga sätt och därför upptäckas av den drabbade eller personer omkring, men symtomen kan även vara subtila. Därför händer det ofta att tillståndet blandas ihop med vanliga uttryck för åldrande.

De här symtomen kan vara tidiga tecken på Alzheimers

Studien, som är utförd av den ideella organisationen Alzheimer's Association från USA, visar att ungefär en tredjedel av de som drabbas av lindrig kognitiv störning utvecklar demens till följd av Alzheimers inom fem år. 

Så trots att symtomen kan liknas med vanligt åldrande är det alltså inte alls samma sak.

Indikationer på lindrig kognitiv störning kan vara att ha svårt att hålla koll på sina saker, hålla sig till sin tankegång i ett samtal, hitta till en annars bekant plats eller minnas konversationer. Det kan också röra sig om att vardagssysslor ter sig svårare än tidigare. 

Foto: AP Photo/Charles Dharapak/TT

Färre än 1 av 5 känner till tillståndet som kan leda till demens

Alzheimer's Association rapporterar att det finns en låg medvetenhet om det riskfyllda tillståndet som kan leda till demens. Enligt deras undersökning, som fokuserar på befolkningen i USA, känner 82% av den amerikanska befolkningen inte till vad lindrig kognitiv störning är. 

De menar att det är viktigt att fler känner till tillståndet, så att det kan börja behandlas i ett så tidigt stadie som möjligt. När patienter kan få en tidig diagnos har de större möjlighet att planera och göra de livsstilsändringar som kan vara nödvändiga för ett längre välbefinnande.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!