Mannen som tingsrätten dömde för våldtäkt mot en flicka frias nu av hovrätten.
Mannen som tingsrätten dömde för våldtäkt mot en flicka frias nu av hovrätten. - Foto: Johan Nilsson/TT/Jessica Gow/SCANPIX

Frias från 800 våldtäkter mot barn – nu får han skadestånd

I april 2021 dömde tingsrätten en man till 12 års fängelse och skadestånd på en halv miljon kronor för våldtäkt mot ett barn, som var i 10-årsåldern. Ärendet överklagades och hovrätten friade mannen – som nu får drygt 230 000 kronor i skadestånd.


Mannen och flickan hade känt varandra sedan hon var ett litet barn och de träffades mycket under hennes uppväxt tillsammans med sina familjer. När flickan var i 10-årsåldern och mannen runt 40 inledde de en relation och blev tillsammans. Två år senare betraktade de sig som förlovade. 

Enligt uppgifter från Hässleholms tingsrätt, som Nyheter24 har tagit del av, så blev flickan nära mannen och hans dåvarande sambo när hon genomgick en tuff period och inte fick stöd av sina föräldrar. Flickans mormor har tidigare gjort en orosanmälan och flickans mamma en polisanmälan, men utredningen och förundersökningen lades ner. 

Flickan beskriver i förhör hur deras relation till en början gick ut på att göra saker ihop, såsom att titta på tv eller åka iväg på utflykter, men att relationen sedan övergick i att handla om sex. Enligt åklagaren utsatte mannen flickan för över 800 sexuella övergrepp.

Mannen och flickan ansåg sig vara förlovade innan hon fyllt femton år. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Hovrätten friar mannen – menar att relationen till flickan var “osund”

Tingsrätten dömde mannen till 12 års fängelsestraff samt 500 000 kronor i skadestånd till flickan, för våldtäkt mot barn. Men mannen nekade till anklagelserna och när fallet togs upp i Hovrätten över Skåne och Blekinge friades han stället – men av en oenig hovrätt. 

Enligt hovrätten är flickans berättelse för allmän och svepande för att anses trovärdig nog. De menar även att övrig bevisföring inte stärker den nog, och friar således mannen från anklagelserna. 

Enligt deras utlåtande, som Nyheter24 har tagit del av, har mannen haft en “olämplig samt alltför nära och osund relation” med flickan. De skriver att det är någonting som han “som den vuxne i sammanhanget borde ha förhindrat”.

Hovrätten är oenig – 2 av 5 är skiljaktiga

Två deltagare i avgörandet, en hovrättsassessor och en nämndeman, ställer sig emellertid emot beslutet och menar att mannen bör dömas för grov våldtäkt mot barn vid ett stort antal tillfällen. 

“Det kan inte ställas samma krav på hennes – ett barns – berättelse som på en vuxen persons berättelse.” skriver de i sin motivering.

De menar också att antalet gärningar under den långa tidsperioden försvårar flickans möjlighet att berätta specifikt och detaljerat om händelseförloppen. 

Mannen sökte efter förnedrande sex och relationer med minderåriga på nätet

Hovrättsassessorn och nämndemannen hänvisar till bevis som ledde till tingsrättens dom. 

Exempelvis framkommer det av mannens internetsökningar att han sökt efter de sexpraktiker som flickan beskrivit, som både kunde vara våldsamma och förnedrande. Bland hans sökningar har det också hittats sökord om att ha en minderårig partner. 

Två av fem i hovrätten ställer sig emot beslutet att fria mannen från våldtäkt mot barn. Foto: Johan Nilsson/TT

I motiveringen för den skiljaktiga meningen hänvisas det också till meddelanden som mannen har skickat, som tyder på att han har haft sex med flickan. I ett meddelande skriver han: "[Målsägandens pappa] knullade min flickvän och jag hans dotter. Jämt.”. Till saken hör att mannens före detta sambo tidigare inlett en relation med flickans pappa.

De övriga i hovrätten anser dock att sökningarna inte ger en bild av vad som egentligen skett och att meddelandena inte visar på när de sexuella handlingarna ägt rum.

Nu får mannen skadestånd – men beloppet har sänkts

Enligt Expressen har mannen nu begärt skadestånd och fått 230 368 kronor för tiden han satt frihetsberövad. 

Summan var från början 270 000 kronor men har sänkts eftersom justitiekanslern anser att mannen har satt sig i en situation där han riskerar att misstänkas för ett allvarligt brott, eftersom han inlett en relation med en flicka i 10-årsåldern. 

/
/
Dom
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!