Genrebilder på Pfizers mRNA-vaccin
Forskarna bakom studien menar att resultaten feltolkas och att det inte finns någon anledning att oroa sig för att ta vaccinet. - Foto: Johan Nilsson/TT

Svensk studie feltolkas av vaccinmotståndare – sprids världen över

En studie på Pfizers vaccin mot covid-19 har visats över en miljon gånger och sprids flitigt mellan vaccinmotståndare världen över. Resultaten misstolkas dock av vaccinmotståndarna, enligt forskarna bakom studien.


Det är forskare vid Lunds universitet som har genomfört studien på Pfizers mRNA-vaccin. Resultaten visar att i labbmiljö kan mRNA som har tillförts till mänskliga celler omvandlas till DNA. 

Studien har på kort tid fått stor spridning, bland annat nämns den i youtubevideor med miljontals visningar. Främst är det vaccinmotståndare som står för den stora spridningen då studien felaktigt används som bevis för att vaccinet kan påverka eller ändra mänskligt DNA, rapporterar SVT.

Forskarna: “Överdrift”

Forskarna bakom studien menar dock att resultaten överdrivs. Yang de Marinis, docent i funktionell genomik, säger till SVT att trots att de har visat att det kan omvandlas till DNA i en mänsklig cell så vet de ännu inte om resultatet blir detsamma i en mänsklig kropp. 

Finns ingen anledning för oro

Enligt forskarna finns det ingen anledning för de som har tagit, eller ska ta, vaccinet att oroa sig över studiens resultat. De trycker på att resultaten tas fram under särskilda förhållanden och att det skiljer sig från hur något förändras i en kropp.

‒ Det vi visar är att detta händer under speciella omständigheter under laboratoriemiljö. Slutsatser som att vaccinet påverkar vårt dna, det är inte det vi visar med vår studie, säger Magnus Rasmussen, professor i infektionsmedicin.

Rasmussen menar att det är andra saker som ska avgöra om man tar vaccinet eller inte. Enligt honom bör det viktigaste övervägandet ska vara att vaccinet skyddar mot svår sjukdom.

Var beredd på reaktioner

Forskarna vid Lunds universitet var beredda på att det skulle bli reaktioner redan innan de publicerade studien. Därför har de jobbat aktivt med att försöka sprida pressmeddelanden från universitetet och pratat med journalister för att resultaten ska återges på, vad de kallar, ett “balanserat” sätt.

‒ Jag skulle säga att ett balanserat sätt att återge vår studie är att säga att vår slutsats är att det behövs mer studier för att se om det vi har sett i vår cellkultur också kan ske i andra förhållanden, säger Rasmussen till SVT.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova ekobrott

Attack mot militärbas i Irak

En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.